MENIU

ONG-urile prezente la Cotroceni au cerut oprirea codurilor şi discutarea lor cu cetăţenii

Alistar: Preşedintele a admis că a încercat să grăbească adoptarea Codurilor
foto: NewsIN

După întâlnirea dintre preşedinte şi coaliţia "Opriţi Codurile", Mircea Toma, preşedinte al Agenţiei de Monitorizare a Presei, a declarat că au primit oferta de a participa la discuţiile din Parlament pentru o perioadă de timp. Toma a apreciat că deşi graba pentru adoptarea codurilor este motivată de raportul de ţară, acesta ar putea ieşi chiar mai prost, fiindcă ideea de dezbatere nu e înţeleasă.

Mircea Toma a spus că reprezentanţii ONG-urilor sunt nemulţumiţi de faptul că ideea de dezbatere publică a codurilor nu este înţeleasă nici de preşedinte. "Noi am putea să intrăm în Parlament să oferim nişte păreri în comisii, dar aia nu înseamnă dezbatere publică. Aia înseamnă să intervii cu amendamente pe un proiect deja configurat. Noi am fi vrut să creăm nu doar pentru noi, ci pentru publicul larg acces în perioada de coacere a legii. Lucrul acesta nu este înţeles din motive legate de raportul de ţară", a declarat Mircea Toma care este de părere că raportul ar putea ieşi chiar mai prost, "fiindcă mentalitatea la noi este că dezbaterea este un lucru peste care se poate sări, practic argumentul realismului înseamnă încălcarea legii în concepţia celor cu care am stat de vorbă".

Preşedintele Agenţiei de Monitorizare a Presei a spus că parlamentarii din comisii vor dedica şapte zile absorbirii sugestiilor susţinute de ONG-urile prezente miercuri la Cotroceni. Toma a apreciat drept "nesatifăcător" acest interval şi a anunţat că, după terminarea dezbaterii din Parlament până la promulgarea legii, va exista o dezbatere mai largă. 

Victor Alistar: Important este ca aceste legi să fie discutate cu cetăţenii, pentru că lor li se vor aplica

Victor Alistar, preşedintele Transparency Internaţional, a anunţat că ONG-urile prezente astăzi la întâlnire au solicitat oprirea codurilor astfel încât să existe o dezbatere reală, însă li s-a propus doar o consultare. 

"Important este ca aceste legi să fie discutate cu cetăţenii, pentru că lor li se vor aplica. Noi am solicitat oprirea codurilor astfel încât să existe un proces real de participare publică. Preşedintele a admis că în vederea obţinerii unui raport de ţară bun a încercat să grăbească adoptarea acestor legi şi că 15 mai a fost un termen de compromis ca şi dată", a mai spus Alistar.  

Citeşte şi

Băsescu i-a apostrofat pe reprezentanţii coaliţiei "Opriţi Codurile": Aţi venit să faceţi o poză cu preşedintele?