MENIU

OMS: România este pe locul trei în Europa în privinţa obezităţii la copii

Foto: RTV

De altfel, statisticile privind obezitatea la români sunt îngrijorătoare. Un român din patru este obez, iar fiecare al doilea român are probleme cu greutatea. Toate acestea, în contextul în care tot mai mulţi români consumă alimente de tip fast-food şi duc o viaţă sedentară.

Medicii români sunt tot mai îngrijoraţi din cauza acestui fenomen. Potrivit Federaţiei de Diabet, Nutriţie şi Boli Infecţioase, 25% dintre români sunt de-a dreptul obezi, iar 50% au probleme cu kilogramele în plus.

Printre bolile provocate de obezitate se numără hipertensiunea arterială şi diabetul. De asemenea, există un risc crescut de infarct şi pot apărea probleme ale aparatului locomotor sau dureri de spate.

Situaţia nu este însă îngrijorătoare doar în cazul adulţilor. Un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că ţara noastră se află pe locul trei în Europa în ceea ce priveşte obezitatea în rândul copiilor. Specialiştii spun că sedentarismul, alimentaţia deficitară, bazată pe mâncarea fast-food, dar şi statul mult în faţa televizorului sau calculatorului sunt cauzele obezităţii infantile.

În ciuda acestei situaţii, acum câteva săptămâni, Ministerul Educaţiei venea cu o propunere care a iscat mari controverse. Aceea de a reduce numărul orelor de sport din licee, de la două ore pe săptămână la numai o oră. Ideea i-a înfuriat atât pe părinţi, cât şi pe profesorii de educaţie fizică. În cele din urmă, autorităţile au înţeles necesitatea sportului şi au propus ca de anul viitor, liceenii să aibă trei ore de educaţie fizică pe săptămână.