MENIU

OMS cere lumii să se pregătească pentru al doilea val al gripei porcine

Foto: shutterstock.com

OMS a cerut lumii să se pregătească pentru al doilea val al virusului gripei porcine, care a provocat până acum aproape 1.800 de decese, într-un moment în care Nordul se pregăteşte să intre în sezonul rece, propice propagării.

"Nu putem spune că ce-i mai rău a trecut sau este pe punctul de a se produce", a spus directoarea OMS, Margaret Chan, vineri. "Trebuie să ne pregătim pentru orice surpriză ne rezervă acest nou virus capricios, pentru un al doilea sau un al treilea val", a adăugat ea. Odată cu apropierea toameni, ţările din Nord sunt în prima linie a frontului, în timp ce epidemia a început să dea înapoi în zonele temperate din emisfera sudică.


De la apariţia sa în martie, noua gripă s-a propagat în 177 de ţări, a provocat 1.799 decese şi a contaminat peste 182.000 de oameni, potrivit OMS. Iar aceasta nu este decât începutul, recunoaşte OMS, care a declarat prima pandemie de gripă a secolului XXI la 11 iunie, din cauza vitezei de propagare şi a caracterului său nou.

"OMS este mereu mobilizat", explică un purtător de cuvânt, Gregory Hartl, reamintind că virusul încă nu a trecut de prima sa iarnă în ţările din emisfera nordică.  Îngrijorarea este cu atât mai mare cu cât gripa porcină se prezintă a fi "mai virulentă" decât cea sezonieră, chiar dacă majoritatea cazurilor au fost benigne. Potrivit lui Hartl, ea afectează mai ales persoanele tinere, mai ales pe cei fragili, ca femeile însărcinate, persoanele obeze sau care suferă de boli cronice.

Cele mai severe cazuri s-au înregistrat în rândul celor cu vârste cuprinse între 30 şi 50 de ani. Şi mai îngrijorător este că 40% dintre aceste cazuri grave, chiar mortale, s-au înregistrat la persoane în perfectă stare de sănătate, a spus Hartl.

Mai multe articole despre:
văl infectare porcină gripă nouă