MENIU

Olli Rehn se arată interesat de conducerea diplomaţiei UE

Foto: topnews.in

Comisarul european pentru extindere, finlandezul Olli Rehn, a sugerat marţi că este interesat de postul de şef al diplomaţiei UE, care va avea prerogative sporite în cazul aprobării Tratatului de la Lisabona.

Întrebat într-o conferinţă de presă dacă ar putea candida pentru postul de Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politica Externă, în prezent ocupat de spaniolul Javier Solana, Rehn a răspuns că "este prematur" să vorbească despre acest lucru". "Prioritatea este să ne asigurăm că Tratatul de la Lisabona va fi ratificat", a spus el, în legătură cu referendumul care va avea loc la 2 octombrie în Irlanda cu privire la acest text.

"Sunt interesat să lucrez în cadrul Comisiei Europene, cred că este o sarcină foarte importantă şi doresc să ocup în continuare un post european", a adăugat el. 

Numele lui Olli Rehn este menţionat printre cele ale posibililor candidaţi pentru a deveni viitorul Înalt Reprezentant al UE pentru Politica Externă. 

Tratatul de la Lisabona prevede o mai mare vizibilitate pentru această funcţie, care ar urma să dispună de un real birou diplomatic, iar titularul portofoliului să devină şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, ceea ce a trezit interes. Desemnarea viitorului şef al diplomaţiei UE (Javier Solana a menţionat că nu vizează un nou mandat) va face obiectul negocierilor europene, alături de postul de preşedinte al Uniunii Europene ( prevăzut după intrararea în vigoare a Tratatului de la Lisabona - n.r.), acela de preşedinte al Comisiei Europene şi Parlamentului European. 

Socialiştii europeni au revendicat dreptul de a avea un reprezentant în postul de şef al diplomaţiei UE, ceea ce l-ar exclude pe Olli Rehn, un liberal. 

Printre celelalte nume vehiculate pentru acest post se află actualul ministru german de externe, Frank-Walter Steinmeier, sau şeful diplomaţiei suedeze, Carl Bildt, centru-dreapta.

Mai multe articole despre:
Javier Solana Olli Rehn tratatul de la lisabona