MENIU

Olanda va introduce o taxă pe kilometru parcurs de fiecare autovehicul

Foto: kvanders.wordpress.com

Olanda a anunţat că va introduce din 2012 o taxă pe kilometru parcurs şi va suprima, pe de altă parte, orice impozit pe deţinerea de autovehicule, o măsură ce vizează să reducă la jumătate aglomeraţia şi emisiile de dioxid de carbon.

"Fiecare vehicul va fi echipat cu un aparat cu GPS care va supraveghea câţi kilometri, când şi unde este condus. Aceste date vor fi trimise unui birou de centralizare care va stabili factura", a anunţat într-un comunicat Ministerul olandez al Transporturilor.

Impozitul asupra deţinerii de autovehicule şi impozitul la cumpărarea unui vehicul - numai acesta din urmă reprezentând în medie 25% din preţul unei maşini noi - vor fi suprimate. Aceste impozite "sunt înlocuite printr-un tarif stabilit pentru fiecare kilometru parcurs în Olanda, pe autostradă sau pe terenuri private", precizează comunicatul.

Tariful mediu pe kilometru pentru o maşină familială va fi de 3 centime în 2012, urmând să crească progresiv ulterior pentru a atinge 6,7 centime în 2018.

Măsura vizează să reducă cu 10% emisiile de CO2 şi cu 15% numărul total de kilometri parcurşi în Olanda. "Blocajele de circulaţie vor fi reduse la jumătate şi asta ajută mediul", a spus ministerul, care precizează că "se va plăti mai puţin cu cât se va conduce mai curat şi mai conştiincios".

"Este de aşteptat, de asemenea, ca numărul morţilor în accidente rutiere să scadă cu 7%", adaugă ministerul. Folosirea transportului în comun ar urma să cunoască o creştere cu 6%.

Fiecărui tip de vehicul i se va aplica un tarif de bază, în funcţie de mărime, capacitate şi emisiile de CO2 ale motorului. Taxiurile, vehiculele pentru handicapaţi, autobuzele folosite pentru transportul în comun, motocicletele şi maşinile vechi vor fi excluse din sistem. "Pentru vehiculele străine va fi instituit un sistem de plată alernativ", precizează ministerul.