MENIU

Olanda cere CE să ia în considerare, la raport, activarea clauzei de salvgardare pe justiţie

FOTO: frankwatching.com

Ministrul Afacerilor Europene din Olanda îi cere comisarului UE pentru Justiţie să ia în calcul activarea clauzelor de salvgardare odată cu publicarea următoarelor rapoarte privind justiţia din România şi Bulgaria, dacă progresele sunt insuficiente, se arată într-o scrisoare consultată de NewsIn.

Scrisoarea de două pagini, datată 30 mai şi semnată de ministrul afacerilor europene din Olanda, Frans Timmermans, îi cere comisarului european pentru justiţie Jacques Barrot o întrevedere pentru a "examina în special impactul pe care l-ar putea avea aplicarea clauzelor de salvgardare asupra cooperării judiciare deja existente cu Bulgaria şi România."

Guvernul olandez a luat decizia să prelungească asistenţa oferită celor două ţări în domeniul reformei judiciare şi sprijină recomandarea Comisiei Europene ca Mecanismul de cooperare şi verificare "să rămână în funcţiune până când vor fi îndeplinite toate obiectivele de referinţă", se arată în document.

"Până acum am considerat, la fel ca şi Comisia, că sprijinul este mai eficient decât sancţiunile. Însă miza depăşeşte în această situaţie consideraţiile practice referitoare la aceste două ţări", scrie ministrul olandez, membru al Partidului Laburist, afiliat socialiştilor europeni. Guvernul olandez este supus presiunilor dreptei radicale pentru a adopta o poziţie mai dură faţă de România şi Bulgaria, mai ales după ce Partidul Libertăţii al lui Geert Wilders s-a clasat pe locul al doilea la alegerile europene. Acest partid a cerut excluderea României şi Bulgariei din Uniunea Europeană.

"Sprijinul publicului pentru politica de extindere a UE, atât cea trecută cât şi cea viitoare, depinde de capacitatea statelor membre şi a ţărilor candidate de a pune în aplicare aquis-ul comunitar. Este vorba de o chestiune de credibilitate. Iar noi suntem convinşi că, în ansamblul ei, credibilitatea UE ar fi slăbită dacă aceasta nu face uz de instrumentele de care dispune atunci când situaţia o cere", argumentează Timmermans.

"În consecinţă, estimăm că un eventual eşec al Bulgariei şi României de a remedia satisfăcător deficienţele în chestiune ar trebui să aibă consecinţe, de exemplu aplicarea clauzelor de salvgardare din Tratatele de aderare. Evaluările programate în curând (misiunile experţilor, n.r.) vor permite să se determine dacă asemenea măsuri trebuie luate în considerare. În caz afirmativ, Olanda sugerează să se anunţe odată cu publicarea rapoartelor de vară că asemenea măsuri vor fi luate," se arată în scrisoare.

Comparativ cu celelalte rapoarte redactate de Comisie, raportul din vara acestui an, a cărui publicare pare a fi amânată pentru luna septembrie, este pregătit mult mai intens, fiind un fel de bilanţ în al treilea an de la aderare. Două misiuni ale experţilor CE au fost deja în România, în principal în teritoriu, o ultimă misiune fiind programată pentru sfârşitul lunii iunie la Bucureşti.

Potrivit măsurilor de acompaniere ale aderării României la UE publicate pe site-ul Comisiei Europene, executivul european poate "aplica măsuri de salvgardare în baza articolelor 37 şi 38 ale Tratatului de Aderare, inclusiv suspendarea obligaţiei statelor membre de a recunoaşte şi executa sentinţe şi ordine judecătoreşti din România".

Cele patru obiective de referinţă (benchmarks) pe care trebuie să le îndeplinească România în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare sunt: asigurarea unei proceduri judiciare transparente şi mai eficiente, în special prin consolidarea capacităţii şi răspunderii Consiliului Suprem al Magistraturii, precum şi raportarea şi monitorizarea efectelor noilor coduri de procedură civilă şi de procedură penală. Al doilea obiectiv este instituirea Agenţiei Naţionale de Integritate cu competenţe de verificare a averii, a incompatibilităţilor şi a potenţialelor conflicte de interese, "care să emită hotărâri cu caracterobligatoriu pe baza cărora să se poată aplica sancţiuni disuasive". Obiectivul numărul trei este "continuarea realizării unor anchete profesionale şi imparţiale în cazul sesizărilor de corupţie la nivel înalt", iar al patrulea solicită "adoptarea unor măsuri suplimentare de prevenire şi de luptă împotriva corupţiei, în special în administraţia locală".

La ultimul raport, publicat în luna februarie, Comisia constata regrese în ultimele şase luni şi atrăgea atenţia asupra raportului din vară, pentru care "va fi crucial ca România să realizeze progrese semnificative şi ireversibile până la acea dată". "România trebuie să demonstreze existenţa unui sistem judiciar stabil, care funcţionează autonom şi care este capabil să identifice şi să sancţioneze cazurile de corupţie şi să menţină statul de drept. Aceasta înseamnă, în special, adoptarea legislaţiei restante, necesare pentru a moderniza sistemul juridic şi pentru a demonstra - prin instrumentarea rapidă a cazurilor de corupţie la nivel înalt - că sistemul juridic este capabil să pună în aplicare legile într-un mod independent şi eficient", se arăta în raport.