MENIU

Oile miniaturale fac vinul ecologic

Foto: thingsthatmakeyougoaahh.com

Un producător de vin din Noua Zeelandă a găsit soluţia pentru reducerea amprentei de carbon a vinului: oaia. Şi nu orice fel de oaie, ci cea miniaturală.


În lume mai există doar 300 de oi miniaturale, ce iniţial erau ţinute ca animale de casă. Peter Yealands crede că micuţa oaie îl va ajuta să producă un vin cu o amprentă cât mai mică de carbon.

Permiţându-i speciei rare să pască printre viile sale, va reduce dramatic energia folosită de viţa sa de vie iar procesul va deveni mai sustenabil.

Producătorii de vin folosesc destul de des oile pe post de maşini de tuns iarba, dar acestea trebuie îndepărtate când viţele înfrunzesc, pentru că le vor mânca şi pe ele. Aşa că pentru a preveni creşterea ierbii, ce foloseşte apa şi nutrienţii numai buni pentru vie, crescătorii se folosesc de tractoare.

60% din costurile de întreţinere a viei lui Yealands se duc pe benzina tractorului. Pentru a evita folosirea utilajului, producătorul a încercat anul trecut să tundă iarba cu porcuşori de Guineea. Treaba nu a mers, şoricuţii fiind mâncaţi de vulturi.

Atenţia lui Yealands se concentrează acum pe oile din rasa Babydoll, care ajung la o înălţime de maxim 60 de cm. Strugurii cresc la peste 110cm de la sol, aşa că oile nu îi pot mânca.

Producătorul le va împerechea cu oi merinos, pentru a ajunge la 10.000 de exemplare, necesare tunsului ierbii în următorii cinci ani.