MENIU

Observatorii CSI au decis că alegerile din Republica Moldova au fost corecte

Foto: RTV

Cei 66 de observatori ai misiunii CSI care au monitorizat alegerile din Republica Moldova au declarat că alegerile au fost deschise, corecte şi democratice, relatează Jurnal de Chişinău.

Potrivit misiunii CSI, scrutinul a fost conform legislaţiei electorale şi a respectat principiul pluralismului politic.

Observatorii admit că au existat unele nereguli legate de întocmirea listelor de alegători, dar că această problemă este specifică pentru tot spaţiul CSI.

Opoziţia din Republica Moldova a câştigat împreună mai multe mandate decât Partidul Comunist, dar tot nu are suficiente voturi pentru a alege singură viitorul preşedinte. Situaţia rămâne incertă la Chişinău, pentru că opoziţia are nevoie de voturi şi din partea comuniştilor. 

Potrivit rezultatelor oficiale parţiale comunicate de Comisia Electorală Centrală după numărarea a 98,3% din voturi, Partidul Comunist din Republica Moldova (PCRM) conduce cu 45,1% din voturi.

Partidul Liberal Democrat (PLDM) a obţinut 16,4% din voturi, Partidul Liberal (PL) are 14,4% din sufragii, Partidul Democrat din Moldova (PDM) a obţinut 12,6%, iar Alianţa Moldova Noastră a fost votată de 7,4% dintre alegători.