MENIU

Obama: Simt că nu merit premiul Nobel, însă îl voi considera un apel la acţiune

Foto: bloombiz.ro

Preşedintele Barack Obama vede în premiul Nobel pentru pace o chemare la acţiune pe tema climei, pe tema combaterii proliferării nucleare şi a conflictelor.

În prima reacţie publică la anunţul venit de la Oslo, Obama a mai spus că vede în această decizie un "apel la acţiune" împotriva încălzirii climatice, împotriva proliferării nucleare şi pentru rezolvarea conflictelor.

"Privesc decizia comitetului Nobel cu surprindere şi profundă umilinţă", a spus el. "Ca să fiu sincer, simt că nu merit să mă aflu în compania atâtor personalităţi care au transformat epoca lor şi care au primit acest premiu. Însă voi accepta această recompensă ca un apel la acţiune, un apel lansat tuturor ţărilor pentru a se ridica împotriva problemelor comune ale secolului XXI", a subliniat Obama.

Preşedintele american a mai declarat că premiul trebuie împărţit cu toţi cei care luptă pentru pace şi democraţie.

Obama a mai spus că unele dintre problemele cu care se confruntă lumea nu se vor rezolva în timpul mandatului său, nici măcar în timpul vieţii sale, şi a subliniat că ele nu trebuie înfruntate de o singură naţiune.

"Toate naţiunile trebuie să-şi asume responsabilitate" în problema climei, a spus Obama.

El a vorbit şi despre conflicte militare, foamete, dar şi despre criza economică.

Obama se va duce personal la Oslo pentru a primi Nobelul pentru pace, în 10 decembrie, a anunţat purtătorul său de cuvânt, Robert Gibbs, relatează AFP.

În schimb, chestiunea unei participări a lui Obama la summitul pe tema climei ce va avea loc la Copenhaga în aceeaşi perioadă, rămâne deschisă, a spus Gibbs. El a explicat că încă nu s-a luat o decizie finală cu privire la o reuniune a şefilor de state cu ocazia acestui summit care va avea loc la 7-18 decembrie.
Mai multe articole despre:
democraţie summit Nobel pace foamete Barack Obama