MENIU

Obama şi Medvedev ar putea semna un acord pentru tranzitul de material militar către Afganistan

Foto: odeo.com

Preşedinţii Barack Obama şi Dmitri Medvedev ar putea semna la începutul lunii iulie, la Moscova, un acord pentru tranzitul de material militar american către Afganistan pe teritoriul Rusiei, relatează cotidianul rus Kommersant.

Acesta ar fi "primul acord ruso-american privind tranzitul de transporturi militare americane către Afganistan pe teritoriul Rusiei", scrie cotidianul, citând surse apropiate secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer.

"Dacă totul va merge bine, 12 cargouri americane cu încărcături militare vor survola în fiecare zi" Rusia, cu destinaţia Afganistan, a adăugat Kommersant, citând un diplomat occidental. 

Un diplomat rus a confirmat că este luat în calcul tranzitul feroviar şi aerian.  "Urmează să începem tranzitul feroviar al transporturilor militare, de care se va ocupa RJD (compania rusă de căi ferate - n.red.)", a declarat diplomatul, apropiat negocierilor.

"Tranzitul înseamnă mulţi bani. Este vorba de sute de containere pe lună. Numai pe transport feroviar", a adăugat sursa, evaluând la 3.000 de dolari costul transportului pentru un container care traversează Rusia. 

Rusia sugerase faptul că este dispusă să permită tranzitul cu material militar american pe teritoriul său. "În ceea ce priveşte tranzitul militar, un acord funcţionează cu succes cu Germania şi Franţa (...) Suntem dispuşi să lucrăm şi cu alte ţări, printre care furnizorii principali ai forţei multinaţionale din Afganistan", a declarat viceministrul rus de externe, Aleksandr Gruşko. 

Obama a enumerat securitatea din Afganistan printre priorităţile începutului său de mandat. Rusia, îngrijorată de o extindere a ameninţării islamiste în Asia Centrală, s-a declarat deja dispusă să îşi intensifice cooperarea, dar a exclus orice operaţiune militară în Afganistan. 

În baza unui acord încheiat în aprilie 2008, Statele Unite trimit deja transporturi nemilitare în Afganistan via Rusia. 

Obama este aşteptat la Moscova în perioada 6-8 iulie la un summit care vizează să relanseze relaţiile ruso-americane, după ani de tensiuni în timpul administraţiei Bush. 

 

Mai multe articole despre:
Obama Medvedev