MENIU

Obama, Sarkozy şi Brown acuză Iranul că a ascuns un al doilea centru nuclear

Foto: RTV

Barack Obama, Nicolas Sarkozy şi Gordon Brown au acuzat vineri Iranul că a ascuns timp de mai mulţi ani un al doilea centru de îmbogăţire a uraniului, o activitate pe care o consideră "incompatibilă" cu programul nuclear civil, relatează AFP.

Joi, "la Viena, Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au prezentat dovezi care demonstrează că republica islamică Iran a construit o uzină secretă de îmbogăţire a uraniului în apropiere de Qom timp de mai mulţi ani", a declarat preşedintele american.

Franţa, Statele Unite şi Marea Britanie cer AIEA o anchetă asupra acestui subiect "îngrijorător", a adăugat Obama, într-un discurs susţinut în prezenţa preşedintelui francez şi a premierului britanic, în marja summitului G20 de la Pittsburgh.

Acest al doilea centru este "incompatibil" cu caracterul civil al programului nuclear iranian, revendicat de Teheran, a precizat el. "Ne aşteptăm ca AIEA să anchete imediat", a adăugat el.

"Dacă nu va exista o schimbare profundă a politicii iraniene (până în decembrie - n.red.), vor trebui impuse sancţiuni, ţine de pace şi stabilitate", a declarat, la rândul său, preşedintele francez.

"Nu vom rămâna aşa, suntem dispuşi să impunem sancţiuni suplimentare şi mai severe", a spus şi Brown.

Cancelarul german Angela Merkel, care s-a asociat iniţiativei Londrei, Washingtonului şi Parisului, a subliniat necesitatea unei concertări cu Rusia şi China în acest dosar.

De altfel şi Italia s-a asociat criticilor şi şi-a exprimat opoziţia faţă de un eventual program militar nuclear iranian. "Italia se asociază declaraţiei liderilor Statelor Unite, Marii Britanii şi Franţei privind noul centru de îmbogăţire din Iran. Italia se opune ca Iranul să dezvolte un program militar nuclear şi vrea ca Teheranul să îşi clarifice programul nuclear, aşa cum cer AIEA şi ONU", potrivit unui comunicat al Gugvernului italian.

Roma vrea ca următoarele negocieri cu oficialii de la Teheran, care încep în 1 octombrie, pot clarifica aceste puncte şi ca "Iranul să îşi demonstreze concret disponibilitatea de a trata problemele nucleare şi alte subiecte delicate de actualitate internaţională".

Deşi şi şeful Guvernului italian, Silvio Berlusconi, participă la summitul G20, declaraţia iniţială a fost făcută doar de Franţa, SUA şi Marea Britanie pentru că acestei ţări "dispun de mijloace şi de informaţii provenind de la serviciile lor secrete în acest dosar", se subliniază în comunicat. 

Şi şeful diplomaţiei UE, Javier Solana, susţine criticile Statelor Unite, Franţei şi Marii Britanii. "Susţinem poziţia exprimată de preşedintele american Barack Obama, de premierul Gordon Brown şi de preşedintele francez Nicolas Sarkozy", a spus purtătoarea sa de cuvânt, Cristina Gallach.

Potrivit unor oficiali americani citaţi de New York Times, centrul ar fi fost conceput pentru a găzdui circa 3.000 de centrifuge şi ar putea deveni operaţional în 2010.