MENIU

Obama le promite homosexualilor să abroge legea care le interzice accesul în armată

Foto: ustream.tv

Preşedintele american, Barack Obama, şi-a luat sâmbătă angajamentul să abroge legea care le permite homosexualilor să servească în armată doar cu condiţia să îşi ascundă orientarea sexuală.

"Voi pune capăt legii. Nu întreba nimic, nu spune nimic, acesta este angajamentul meu faţă de voi", a declarat Obama într-un discurs rostit la un dineu la care au participat 3.000 de militanţi pentru drepturile homosexualilor.

"Nu ar trebui să pedepsim americanii patrioţi care s-au înrolat voluntari pentru a servi această ţară. Ar trebui să le lăudăm dorinţa de a da dovadă de atât de mult curaj şi dezinteres în numele concetăţenilor săi, în special când luptă în două războaie", a subliniat el.

Însă preşedintele american nu a oferit niciun termen pentru această lege din 1993, care le interzice militarilor homosexuali să îşi dezvăluire orientarea sexuală, în caz contrar riscă să fie excluşi din armată. Peste 12.000 de militari americani au fost excluşi de la intrarea acestei legi în vigoare.

Preşedintele Obama a extins unele avantaje federale ale salariaţilor din funcţiile publice la partenerii lor de acelaşi sex, dar este supus în continuare presiunilor activiştilor pentru cauza homosexualilor pentru a abroga legea privind armata, un subiect foarte sensibil al Statelor Unite.

Joe Solmonese, preşedintele Campaniei pentru drepturile omului, principala organizaţie a apărării drepturilor lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor şi transsexualilor  din ţară, a subliniat "marea nerăbdare" a militanţilor, care urmau să defileze duminică la Washington în Marşul naţional pentru egalitate.

Consilierul american pentru securitate naţională, generalul în retragere, James Jones, a dat asigurări la începutul lunii octombrie că Obama va abroga această lege.