MENIU

Obama extinde drepturile angajaţilor federali homosexuali şi la partenerii lor

Foto: creativeinconsistency.blogspot.com

Barack Obama a ordonat miercuri ca anumite avantaje acordate de stat angajaţilor săi homosexuali să fie extinse la partenerii lor.

"Multora dintre cei care lucrează din greu, cu devotament şi patriotism, în serviciul public le-au fost multă vreme negate drepturi fundamentale, numai pentru că cei pe care îi iubesc sunt de acelaşi sex cu ei", a spus Obama. "Această zi este o  etapă istorică pentru a se ajunge la schimbările pe care le dorim, dar cred că trebuie să recunoaştem că nu este decât o etapă", a precizat Obama.

Aceasta este incursiunea cea mai evidentă a lui Obama în domeniul drepturilor homosexualilor şi un efort în a atenua dezamăgirea multor homosexuali care sperau multe de la Obama, după conservatorismul lui George W. Bush.
În replică la critici, Obama a semnat miecuri un document prin care partenerul sau partenera unui homosexual sau a unei lesbiene din serviciul statului beneficiază de o asigurare de preluare în grijă pe termen lung în cazul unei incapacităţi permanente. De asemenea, cadrele unei administraţii le vor putea permite angajaţilor homosexuali să-şi ia concediu pentru a se ocupa de partenerul lor sau de copiii lor.

Pentru angajaţii din Afaceri Externe, partenerii lor vor putea folosi serviciile medicale ale misiunilor din străinătate, iar cuplul va beneficia de finanţări pentru cazare.

Obama a promis şi că-şi va respecta una dintre marile promisiuni de campanie, anume abrogarea "legii privitoare la apărarea căsătoriei" din 1996. "Printre etapele prin care trebuie să trecem figurează abrogarea legii privitoare la apărarea căsătoriei. Cred că ea este discriminatorie şi vom colabora cu Congresul pentru a o modifica", a subliniat el.
Această lege permite statului federal şi diverselor state să nu recunoască mariajele homosexuale, pe care şase dintre state le-au legalizat. De asemenea, interzice ca avantajele angajaţilor statului să fie valabile şi pentru partenerii lor homosexuali.

Homosexualii au notat că documentul semnat miercuri se aplică serviciului civil şi serviciului în străinătate, dar nu şi armatei.
Obama nu a extins pentru parteneri asigurarea medicală completă sau asigurarea pe viaţă, dar purtătorul său de cuvânt, Robert Gibbs, a explicat că preşedintele intemţionează să facă acest lucru.
Dispoziţiile luate miercuri constituie "un prim pas, dar nu ultimul", a declarat John Berry, directorul Biroului pentru gestionarea personalului.

Mai multe articole despre:
Barak Obama