MENIU

Oamenii care îşi pierd speranţa sunt mai fericiţi

Foto: sxc.hu

Persoanele care au fost diagnosticate cu afecţiuni grave pot fi fericite dacă îşi pierd speranţa, potrivit unui studiu publicat în revista Health Psychology.

71 de adulţi care au suferit operaţii de extirpare a colonului au fost subiecţii unui studiu realizat de University of Michigan Health Center for Behavioral and Decision Sciences in Medicine. La 41 dintre ei li s-a spus că procedura medicală este reversibilă şi că ar putea fi supuşi unei operaţii secundare pentru refacerea legăturilor intestinale şi eliminarea, după câteva luni, a sacului colostomic artificial. Ceilalţi 30 de bolnavi au fost informaţi că procedeul de colostomie este permanent.

Oamenii de ştiinţă americani au demonstrat că cei cărora nu li s-a mai dat nicio speranţă, s-au declarat mai fericiţi decât cei cărora li s-a spus că procedura este reversibilă. "Credem că ei erau mai fericiţi pentru că erau împăcaţi cu ideea şi s-au gândit să îşi continue viaţa aşa cum este. Au realizat care sunt cărţile pe care mizează şi au înţeles că nu au altă posibilitate decât să joace cu aceste cărţi", a explicat Peter Ubel, coordonatorul studiului.

Concluzia studiului arată că în timp ce veştile pozitive sunt mult mai uşor de dat, "este posibil ca nu întotdeauna acestea să fie în favoarea celor care le primesc, deoarece pot intra în contradicţie cu adaptabilitatea emoţională a acestora".