MENIU

O turistă a murit în Munţii Bucegi, după ce a căzut 100 de metri într-o prăpastie

Foto: Tudor Georgescu
Foto: T.G. - Creasta Văii Albe

O turistă a murit după ce a căzut sâmbătă după-amiază, într-o prăpastie din Munţii Bucegi, pe abruptul prahovean. Se pare că fata a căzut aproximativ 100 de metri, din Creasta Văii Albe înspre Valea Coştilei.

Tânăra se afla într-o excursie cu un grup de prieteni în zona Creasta Văii Albe din Munţii Bucegi. Turiştii îşi aleseseră un traseu nemarcat în Bucegi, într-o zonă foarte expusă. La un moment dat, se pare că turista s-a dezechilibrat şi a căzut în gol.

Colegii de drumeţie au anunţat imediat Serviciul Salvamont, iar echipele de intervenţie au ajuns foarte repede, după aproximativ o oră, la locul în care s-a produs tragedia. Din acel loc nu o puteau vedea pe tânăra căzută şi nu ştiau dacă mai este în viaţă sau dacă este rănită.

Turiştii care au fost cu tânăra au plecat spre Platoul Bucegilor, vântul înteţindu-se odată cu lăsarea serii, iar locul nu este suficient de mare pentru a staţiona în Creasta Văii Albe.

Salvamontiştii au coborât până la locul în care a căzut turista şi nu au putut face altceva decât să constate decesul. Operaţiunile de recuperare a cadavrului au început duminică, de dimineaţă. Vremea rea, întunericul şi mai ales zona muntoasă periculoasă nu le-a permis salvamontiştilor să scoată trupul neînsufleţit al tinerei sâmbătă seară.

Tânăra a căzut pe un vâlcel înspre Valea Coştilei, decedând instantaneu, a declarat Claudiu Vasilescu, Salvamont Buşteni.

Cei opt turişti erau echipaţi corespunzător pentru munte cu bocanci, geci, rucsac, iar fata se pare că a alunecat, din neatenţe, sub privirile îngrozite ale camarazilor. De asemena turista decedată era echipată corespunzător pentru munte, conform salvamontiştilor. De menţionat este însă că, ruta pe Creasta Văii Albe, este totuşi un traseu dificil, unde un astfel de echipament nu este suficient, o coardă fiind foarte bună, iar experienţa pe astfel de rute este esenţială. Din primele investigaţii se pare că neatenţia a costat-o viaţa.

Creasta Văii Albe nu intră în categoria traseelor marcate din Munţii Bucegi. Este un loc foarte expus şi periculos, pe vreme proastă orientarea în zonă fiind foarte dificilă. Zona face parte dintr-una dintre cele mai pitoreşti zone de alpinism şi escaladă din ţară.