MENIU

O teorie controversată privind originea Lunii rescrie istoria

FOTO: ccdimager.net
FOTO: trekmovie.com

Potrivit unei noi teorii, Luna a fost adoptată de planeta noastră şi nu creată în urma unui impact. Dacă această ipoteză, care contrazice o concepţie veche de zeci de ani, este corectă, atunci Luna s-ar fi format pe orbita lui Mercur şi a migrat pănă a fost prinsă de gravitaţia Pământului.

Ideea contrazice consensul actual al oamenilor de ştiinţă, ipoteză numită "impactul gigantic", care spune că Luna s-ar format din resturile unei coliziuni, al unui obiect de mărimea lui Marte, cu Pământul, în urmă cu 4,5 miliarde de ani.

Câteva trăsături ciudate ale Lunii nu pot fi explicate însă cu această teorie, iar Robert Malcuit de la Universitatea Denison, susţine de foarte mulţi ani o explicaţie alternativă cu privire la istoria satelitului.

Versiunea evenimentelor descrisă de Malcuit a fost desconsiderată de comunitatea internaţională, dar oamenii de ştiinţă au descoperit de curând mai multe roci în Australia, vechi de patru miliarde de ani, care sugerează că Pământul ar fi fost prea rece, fapt care nu se potriveşte cu scenariul conform căruia Pământul a fost victima unui impact.

"Totul în modelul impactului gigatic este fierbinte. Este incompatibil cu ceea ce vedem în dovezile geologice. Pământul era suficient de rece la acel moment pentru a avea oceane la suprafaţă", a declarat Malcuit.

Modelele computerizate ale lui Malcuit, la care lucrează din anii 1980, arată că este posibil pentru câmpul gravitaţional al Pământului să prindă şi să ţină Luna pe orbită. Cercetătorul şi-a prezentat teoria la adunarea anuală a Geological Society of America, în Portland, Oregon.

În mod tradiţional, oamenii de ştiinţă susţin că densitatea scăzută şi lipsa fierului sunt dovezi că Luna s-a format din material terestru. Impactul ar fi dizlocat o cantitate impresionantă de rocă, din straturile superioare ale Pământului, proiectând-o pe orbită.

"Cred că este foarte puţin probabil ca ipoteza lui Malcuit să fie corectă", a declarat Jack Lissauer de la National Aeronautics and Space Administration. "Capturarea unui obiect este foarte dificilă. Trebuie să aibă viteza potrivită şi foarte mulţi parametri trebuie să fie corecţi".

Lissauer a spus totuşi că ipoteza impactului ar putea fi revizuită sau chiar înlocuită, dar nu modelul lui Malcuit. Faptul că Pământul era rece în urmă cu patru miliarde de ani nu înseamnă că Luna a fost prinsă pe orbită.

Mai multe articole despre:
pământ Mercur lună Impact sistem solar