MENIU

O tânără a murit după ce a fost vaccinată împotriva cancerului de col uterin

Foto: dailymail.co.uk

Campania de vaccinare împotriva cancerului cervical din oraşul Coventry, Marea Britanie, a fost întreruptă după ce Natalie Morton, în vârstă de 14 ani, a murit la câteva ore după ce a fost vaccinată cu Cervarix.

Tragedia petrecută este prima confirmată în Marea Britanie de când a fost lansat programul naţional de vaccinare, în septembrie 2008. De atunci, peste 1,5 milioane de fete au primit vaccinul, potrivit Daily Mail.

Deocamdată nu se ştie dacă Natalie Morton a avut o reacţie la vaccin sau doza pe care a primit-o a fost dintr-un lot contaminat în timp fabricării acestuia sau al distribuţiei. "Autorităţile au demarat o anchetă în acest caz, iar până la primirea rezultatelor acesteia, campania de vaccinare a fost oprită", a declarat purtătorul de cuvant al Coventry Primary Care Trust.

Mai multe colege de clasa de-ale tinerei au declarat că au avut diverse reacţii în urma vaccinarii.

La nivel global, vaccinul Cervarix şi Gardasil, o variantă a acestuia, a fost asociat cu alte 30 de cazuri de deces sau apariţie a sindromului Guillain-Barre, o afecţiune a sistemului imunitar.

"Compania GlaxoSmithKline a fost anunţată de către Departamentul Britanic de Sănătate, luni, 28 septembrie, despre decesul unei fete de 14 ani care a fost vaccinata cu Cervarix, în cadrul programului naţional de imunizare anti-HPV.

În acest moment, GSK lucrează cu departamentul de sănătate britanic şi cu agenţia de monitorizare a medicamentelor pentru a cerceta de urgenţă situaţia şi pentru a înţelege care a fost cauza acestui deces. Ca şi măsură de prevenţie, lotul de vaccinuri din care face parte şi cel cu care a fost vaccinata fetiţa a trecut în carantina până cand situaţia va fi clarificată.
În marea Britanie, 1.4 milioane de doze de Cervarix au fost folosite ca parte din programul naţional de imunizare.

Până la această dată marea majoritate a efectelor adverse raportate în asociere cu vaccinul Cervarix au fost legate de semne şi simptome ale efectelor secundare cuprinse în prospectul vaccinului sau s-au datorat injecţiei în sine şi nu vaccinului, se arată într-un comunicat GlaxoSmithKline.