MENIU

O româncă de 14 ani, cea mai tânără alpinistă care a escaladat cel mai înalt vulcan din lume

Foto: Clubul Montan Altitudine
Foto: Clubul Montan Altitudine
Foto: Clubul Montan Altitudine
Foto: Clubul Montan Altitudine

Alpinista româncă Crina Coco Popescu, în vârstă de doar 14 ani, a atins vârful celui mai înalt vulcan din lume - Ojos del Salado, 6.893 metri, pe data de 28 decembrie 2008, ora locală 15.30. Printr-o ascensiune solitară de 12 ore, Crina Coco Popescu devine cea mai tânără alpinistă care urcă pe acest pisc.

Ascensiunea Crinei Coco Popescu pe vârful Ojos del Salado a transformat-o, de asemenea, în prima alpinistă din România care urcă pe acest vârf de aproape 7.000 m.

În data de 28 decembrie 2008, echipa de vârf formată din Crina Coco Popescu, Radu Teodorescu şi Daniela Teodor,  pleacă în jurul orei 4 a.m. din tabăra avansată de la 5.800 m. După primele 45 minute, Daniela Teodor se retrage extenuată după cele două încercări anterioare care au dus-o până în craterul central la 6.850m. Cei doi membri rămaşi în ascensiune hotărăsc să continue separat ascensiunea, din motive de adaptare diferită la altitudine.

După aproximativ 5 ore, Radu Teodorescu atinge craterul central la aproximativ 6.850 m şi decide să se retragă printr-o coborâre rapidă.

Ascensiunea Crinei Coco Popescu continuă solitar, ţinând permanent legătura radio cu tabăra de bază. După traversarea gheţarului şi escaladarea pe corzi fixe a peretelui vertical al craterului central, în jurul orei 15.30, la 12 ore după ce a părăsit tabăra avansată, Coco atinge vârful vulcanului Ojos del Salado, la 6.893 m, punându-şi semnătura şi însemnele Clubului Montan Altitudine în registrul de vârf.

Ojos del Salado, aflat la graniţa Argentinei cu Chile, este cel mai înalt vulcan din lume şi în acelaşi timp al doilea vârf (după Aconcagua) de pe continentele Americii. Vulcanul Ojos del Salado se situează în deşertul Atacama, in cea mai aridă zonă de pe glob.

Reprezentantul Parcului Naţional “Atacama Zona Ojos del Salado”, Maximiliano Espinoza, o legendă a alpinismului chilian, a declarat că este impresionat de reuşita unică a alpinistei românce şi i-a înmânat o diplomă care confirma performanţa ascensiunii realizate de Crina Coco Popescu.

Crina Coco Popescu a mai escaladat, începând cu vârsta de 10 ani, vârfurile: Dente del Gigante(4.014m) şi Mont Blanc(4.810m) din Alpi, Kalapatar(5.545m) din Nepal, Kazbek(5.047m) din Caucaz, Damavand (5.761 m) şi Alam Kooh(4850m) din Iran, multe dintre acestea reprezentând premiere de vârstă. Crina COCO Popescu este membra a Clubului Montan Altitudine din Râşnov şi este însoţită în toate expediţiile de tatăl şi antrenorul ei - Ovidiu Popescu.

Expediţia andină organizată de Clubul Montan Altitudine are ca obiective atingerea celor mai înalte vârfuri de pe continentul sud-american: Ojos del Salado (6893 m) şi Aconcagua (6962 m)- cel mai înalt vârf din afara Asiei. În partea a doua a expediţiei, începând cu data de 3 ianuarie 2009, membrii clubului vor începe ascensiunea pe Aconcagua. Membrii sunt: Crina Coco Popescu, Ovidiu Popescu, Radu Teodorescu, Daniela Teodor, Vali Peneş şi dr. Călin Tunea.