MENIU

O pictură a lui Magritte a fost furată de la muzeul din Bruxelles

Foto: www.angel-art-house.com

Un tablou pictat de suprarealistul René Magritte, intitulat "Olympia", a cărui valoarea este estimată la până trei milioane de euro, a fost furat, joi dimineaţă, dintr-un muzeu din Bruxelles, puţin după deschidere, potrivit declaraţiei dată poliţiei de conducerea muzeului.

"Doi indivizi, dintre care unul de tip asiatic, vorbind unul engleza şi celălalt franceza, au intrat în muzeu, înarmaţi cu un pistol, puţin după deschidere", joi, la ora 10:00 (ora 11:00, ora României, n.r.), a precizat André Garitte, responsabil al muzeului René Magritte.

Muzeul este situat în suburbia de nord a capitaliei belgiene.

"Cele două persoane, cu chipul descoperit, au forţat doi dintre cei trei angajaţi prezenţi să se culce la pământ, în curtea casei, iar unul dintre hoţi a escaladat panoul de sticlă de un metru şi jumătate care separa tabloul de public", a continuat acesta.

În urma incidentului nu au fost răniţi, doi vizitatori aflându-se în acel moment în muzeul unde pictorul belgian şi soţia sa, Georgette, au locuit vreme de 24 de ani şi care a servit drept cartier general al suprarealiştilor belgieni..

Pictura, pentru care a pozat Georgette Magritte, reprezintă un nud de femeie, cu o scoică aşezată pe abdomen şi este evaluată între 750.000 şi 3 milioane de euro.

René Magritte s-a născut pe 21 noiembrie 1898 la Hainaut, Belgia. A urmat cursurile Academiei regale de artă din Bruxelles, lucrând mai întâi ca artist comercial. Întâlnirea cu poezia dadaistă a fost decisivă, în 1952 apropiindu-se de .L.T. Mesens, Jean Arp, Francis Picabia şi Tzara. "Le jockey perdu " (foto), pictată în 1962, este prima lucrare pentru care pictorul a permis să fie etichetat ca "suprarealist".
Mai multe articole despre:
furt Bruxelles pictură muzeu