MENIU

O parte dintre gheţarii planetei se vor topi în totalitate până la mijlocul acestui secol

Foto: telegraph.co.uk

Munţii planetei ar putea rămâne fără vârfurile lui acoperite cu zăpadă şi gheaţă, până la mijlocul acestui secol, arată un nou studiu. Potrivit cercetărilor, gheţarii se topesc acum mai repede ca niciodată.

Serviciul de Monitorizare a Gheţarilor (WGMS) din Elveţia au colectat date privind grosimea gheţii de pe lanţurile muntoase din Noua Zelenadă şi până în Alpi.

Ninsoarea abundentă ce a căzut peste ţările scandinave indică o pierdere medie a grosimii gheţarilor în 2007 de 0,6 metri, faţă de recordul înregistrat până acum, în 2006, de 1,2 metri. Cu toate acestea, este a treia mare scădere record, iar după 18 ani de pierderi neîntrerupte peste tot în lume, masa totală a gheţarilor a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele secole. 

Dr. Michael Zemp, care a analizat datele colectate de WGMS susţine că temperaturile sunt în creştere, iar gheţarii aflaţi la altitudine mai mică şi într-un climat mai cald s-ar putea topi în totalitate până la mijlocul acestui secol.

De exemplu, gheaţa de pe vârfurile Pirineilor este pe cale de dispariţie.

''Dacă temperaturile continuă să crească, gheţarii se vor retrage la altitudini mai mari. Însă, dacă topografia nu le permite să se retragă la altitudini mai mari, ei vor dispărea'', a declarat  dr. Zemp, citat de telegraph.co.uk.

 

 

 

 

Mai multe articole despre:
temperaturi munţi gheţari