MENIU

O nouă teorie: Pictorul Vincent van Gogh nu şi-a tăiat singur urechea

Foto: telegraph.co.uk

Pictorul Vincent van Gogh, celebrul pictor impresionist nu şi-a tăiat singur o ureche, aşa cum spune legenda. La 119 ani de la moartea artistului, doi istorici germani spun că lobul urechii i-a fost tăiat de prietenul său francezul Paul Gauguin, cu sabia.

Povestea cunoscută până acum spune că pictorul olandez şi-a tăiat singur urechea cu lama, după o ceartă cu Gauguin. Sângerând s-a dus la un bordel şi a arătat urechea tăiată unei prostituate, pe nume Rachel.

Acum, însă cei doi istorici susţin că Gauguin este cel care i-a ciuntit urechea lui van Gogh, cu o sabie, în timpul unei altercaţii, în toamna anului 1888. Supărat că prietenul francez nu mai vrea să locuiască cu el, van Gogh, agresiv din cauza unei boli metabolice de care suferea l-a atacat pe Gauguin.

Acesta din urmă s-a apărat cu sabia, tăindu-i artistului olandez lobul urechii. Cei doi germani, care au studiat 10 ani documente personale ale lui Van Gogh şi ale prietenilor lui, au publicat pe tema aceasta şi o carte cu titlul "Urechea lui Van Gogh: Paul Gauguin şi pactul tăcerii".

Mai multe articole despre:
pictor Van Gogh ureche