MENIU

O lună de criză: De la suspiciuni de turism electoral la moţiune de cenzură şi un nou guvern

În urma consultărilor de la Cotroceni, preşedintele l-a desemnat pe Lucian Croitoru în funcţia de premier
foto: RTV

În urmă cu 30 de zile, liderii PD-L şi PSD începeau duelul declaraţiilor care duceau, câteva zile mai târziu, la ruperea coaliţiei de guvernare. Iată filmul ultimei luni de criză politică.

"Nu mai există autocare libere în România pentru 22 noiembrie şi 6 decembrie. Cineva se gândeşte să organizeze o operaţiune de turism electoral", spune pe 25 septembrie Dan Nica.

"Strada a fost scăpată de sub control şi din aceste motive am propus remanierea ministrului de Interne", declara câteva zile mai târziu premierul Emil Boc.

După ce preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de revocare a lui Dan Nica, PSD a decis să iasă de la guvernare.

"Miniştrii PSD şi-au depus demisiile la cabinetul premierului Emil Boc", anunţa tot Dan Nica pe 1 octombrie.

Câteva zile mai târziu, opoziţia iniţia o moţiune de cenzură la adresa guvernului Emil Boc.

"PNL iniţiază o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Boc II", spune liderul liberal Crin Antonescu de la tribuna Parlamentului pe 5 octombrie.

PSD a anunţat susţinerea moţiunii prin declaraţia preşedintelui partidului Mircea Geoană: "PSD a luat decizia de a susţine introducerea unei moţiuni de cenzură".

Votul pe moţiune s-a dat în parlament pe 13 octombrie. Aceasta a fost adoptată cu 254 pentru şi  176 contra. 

După demiterea guvernului Boc, preşedintele a iniţiat consultări cu partidele politice pentru desemnarea unui noi prim-ministru. Nominalizat a fost Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

Liberalii şi social democraţii aveau insă altă propunere pentru funcţia de premier în persoana lui Klaus Johannis.

După consultările cu partidele politice, Lucian Croitoru a venit şi cu o variantă de guvern. Acesta va fi format din 14 ministere.

"Eu cred că Parlamentul va judeca atât din perspectiva politică, dar cred că de această dată va judecat şi din perspectivă economică şi financiară", declarat premierul desemnat Lucian Croitoru pe 23 octombrie când a anunţat componenţa cabinetului.

Ministrii propuşi vor fi audiaţi în comisiile parlamentare începând de miercuri. Votul pentru învestirea noului guvern va fi dat de parlament pe 4 noiembrie. 

În toată această perioadă de criză Guvernul interimar, condus de Emil Boc, este legat de mâini din cauza atribuţiilor limitate pe care le poate exercita, potrivit legii. În ultimele 30 de zile de criză politică, suprapusă pe cea economică, problemele stringente ale românilor sunt puse în aşteptare - de la o lună la alta sunt tot mai mulţi şomeri sau restanţiri la bănci.