MENIU

O jumătate din populaţia lumii ar putea contracta gripa porcină, în cazul unei pandemii, potrivit UE

Foto: shutterstock.com

Teoretic, în caz de pandemie de gripă porcină, până la jumătate din populaţia lumii ar putea contracta boala, a estimat Agenţia de Sănătate a Uniunii Europene, bazându-se pe ceea ce s-a întâmplat în timpul celor trei pandemii din secolul XX.

Între 25% şi 30% dintre oameni s-au îmbolnăvit de gripă spaniolă în 1918, de gripă asiatică în 1957 şi de gripă Hong Kong în 1968, a declarat Angus Nicoll, care conduce programul consacrat gripei din cadrul Centrului european pentru controlul maladiilor, cu sediul la Stockholm.

"Ţinând cont că o treime dintre persoanele care au fost contaminate nu s-au îmbolnăvit, rezultă o rată de contaminare de 50%", a adăugat el. Circa 4% dintre cei care au contractat aceste tipuri de gripă au necesitat spitalizare, a spus el. Dintre persoanele care s-au îmbolnăvit în timpul pandemiilor din 1957 şi din 1968, proporţia acestor decese s-a stabilizat sub 0,2%, adică un nivel foarte scăzut", a afirmat Nicoll.

În cazul gripei spaniole, "o pandemie foarte neobişnuită" pe care expertul nu a vrut să o compare cu gripa porcină, această rată a fost de 2%-3%. "Nu aş vrea să spun că vom vedea din nou acelaşi lucru", a subliniat el, precizând că este vorba de un nou virus.