MENIU

O familie de gorile s-a îmbătat cu suc de bambus - GALERIE FOTO

Fotograful Andy Rouse a avut o întâlnire în Rwanda cu o familie de gorile de munte, şi a descoperit că acestea erau bete.

Animalele s-au delectat cu suc de bambus şi arătau extrem de zăpăcite.

"Am auzit că se întâmplă câteodată aşa, însă nu am văzut niciodată până acum. Era ca la o petrecere în familie când nişte membrii beau un pic cam mult", a declarat fotograful.

"Şeful grupului, o gorilă imensă cu spatele arginitiu, denumit Kwitonda, şi nişte masculi mai tineri, erau complet pe dinafară. Unii alergau în timp ce pălăvrăgeau, alţii se legănau nebuneşte prin copacii şi alţii zăceau întinşi pe jos într-o stare de ebrietate", a povestit Rouse.

"Am dat peste un mascul tânăr, de aproximativ zece ani, căruia îi părea foarte rău de el însuşi. Când am ajuns la el, săracul, era întins pe pământ, cu bambus ros în jurul lui şi se uita la noi cu nişte ochi foarte tulburi. A încercat să se ridice, să vină la noi, dar a picat la loc. Apoi s-a rostogolit pe jos, jucându-se cu picioarele lui şi nu părea deloc să aibă control. Expresia lui era nepreţuită", a mai spus Andy.

Gorilele mănâncă bambus tot anul şi pot tolera foarte mult înainte să se intoxice. De obicei, ele îl mănâncă alături de alte verdeţuri, pentru a mai neutraliza din efect. Câteodată exagerează, un obicei pe care îl împart cu cimpanzeii şi elefanţii.

Familiile de gorile trăiesc între  2.400 şi 4.000 de metri altitudine în munţi şi Gorilele de munte sunt critic ameninţate cu dispariţia şi mai sunt în sălbăticie, în toată lumea, doar 720 de animale. În Rwanda mai există 380 de exemplare, în munţii Virunga.

"Când m-am întors a doua zi era foarte linişte, ca şi cum aveau grijă de gorilele mahmure", a precizat fotograful.