MENIU

Numeroşi europeni cred că ţările lor au probleme în ce priveşte calitatea şi cantitatea apei

Foto: sxc.hu

Peste doi din trei europeni consideră că există o problemă serioasă în ce priveşte calitatea apei din ţara lor, iar aproape două treimi dintre europeni apreciază că sunt probleme şi în ce priveşte cantitatea de apă disponibilă, potrivit unui studiu, a anunţat de Comisia Europeană (CE).

Cei mai îngrijoraţi de calitatea apei din ţara lor sunt grecii (90%), iar cei mai puţin temători în această privinţă sunt austriecii (26%), în timp ce referitor la cantitatea apei cei mai îngrijoraţi sunt ciprioţii (97%), iar cel mai puţin preocupaţi de acest aspect sunt finlandezii (23%).

Industria şi agricultura sunt văzute drept activităţile cu cel mai semnificativ impact asupra calităţii şi cantităţii apei din ţările europene. Majoritatea respondenţilor sunt, de asemenea, de părere că schimbările climatice vor avea un impact asupra resurselor de apă.

"Fără apă de calitate suficientă economiile şi societăţile noastre nu vor putea nici să prospere şi nici să supravieţuiască. Europenii încep să înţeleagă seriozitatea acestei situaţii şi consideră că trebuie luate imediat măsuri pentru a menţine curate şi în cantitate suficientă resursele de apă. Statele membre trebuie să se grăbească să implementeze complet legislaţia comunitară în domeniul apelor", a declarat comisarul european de mediu Stavros Dimas.

Directiva europeană privind apa cere statelor membre să pregătească planuri de management pentru bazinele râurilor până la finalul acestui an. România intenţionează să aloce 55 milioane euro în acest an pentru realizarea hărţilor de risc, a celor de hazard şi a planurilor de management al riscului la inundaţii pentru cele 11 districte de bazine hidrografice.

Mai multe articole despre:
Europa apă mediu schimbări climatice