MENIU

Numărul infecţiilor respiratorii înregistrate în a doua săptămână a anului a depăşit 50.000 cazuri

Foto: hhesonline.com
dr.A. Cercel: Suntem abia la începutul monitorizării unui val de gripă care uşor-uşor se abate spre România

Feriţi-vă de gripă! 24 de români au ajuns la medic cu simptomele bolii, iar specialiştii ne avertizează că anul acesta virusul este mult mai violent ca anul trecut. Ministerul Sănătăţii informează că în perioada 12-18 ianuarie 2009 au fost înregistrate peste 50.500 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi peste 17.000 de pneumonii. Numărul total de infecţii respiratorii este cu 2,5% mai mic faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008.

În acest context, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei continuarea vaccinării împotriva gripei. Vaccinarea populaţiei la risc se realizează gratuit, în cadrul "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare".

"Cazurile sunt un pic mai severe nu foarte severe, dar suntem abia la începutul monitorizării unui val de gripă care uşor-uşor se abate spre România. Mai avem câteva virusuri în circulaţie avem după pentru copii şi două pentru adulţi", a declarat directorul Institutului Matei Balş, Adrian Streinu Cercel.

Pentru sezonul 2008–2009 au fost achiziţionate de Ministerul Sănătăţii şi distribuite în teritoriu 3.100.000 doze vaccin gripal. Până la această dată, Ministerul Sănătăţii a realizat vaccinarea antigripală pentru un număr de peste 3.000.000 de persoane din grupele de risc stabilite conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.