MENIU

Numărul bolnavilor de tuberculoză multi-rezistentă a crescut alarmant în ţări din fosta URSS

Foto: livinginperu.com

Numărul bolnavilor de tuberculoză multi-rezistentă a înregistrat o creştere alarmantă în câteva ţări din fosta URSS şi din provincii ale Chinei, potrivit unei analize globale desfăşurată între anii 2002-2007.

În 2007, au fost descoperite în total 9,27 milioane de noi cazuri de tuberculoză. Studiul s-a desfăşurat în 83 de ţări şi a implicat peste 90.000 de bolnavi de TBC.

Datele studiului, publicate în revista americană The Lancet, arată că un bolnav din nouă nu răspunde la tratamentul anti-tuberculoză, ratele de multi-rezistenţă (rezistenţă la cel puţin două tratamente de bază) situându-se între 7% şi 22% în nouă ţări ale fostei URSS, 19% în Moldova şi 22% în Azerbaidjan.

Ţările din fosta Uniune Sovietică cunosc o epidemie severă şi foarte răspândită, cu cele mai mari rate de prevalenţă ale tuberculozei multi-rezistente raportate în ultimii 13 ani, subliniază studiul.

În mare parte din ţările bogate, printre care Franţa, Marea Britanie, Ţările de Jos şi Noua Zeelandă, prevalenţa tuberculozei multi-rezistente ajunge la o valoare maximă de 1%.

În total, mai mult de o jumătate de milion de cazuri de tuberculoză multi-rezistentă au apărut după 2006, jumătate dintre acestea în China şi India.

Tipurile cele mai comune de tuberculoză pot fi tratate cu medicamente în valoare de aprox 10 euro dacă sunt diagnosticate devreme, dar noile rădăcini ale bolii au întărit imunitatea bolii la antibioticele de bază, impunând tratamente care costă milioane de euro, notează autorii studiului.

Riscul de infectare cu tulpini virulente au crescut în ultimii 13 ani în numeroase ţări, de exemplu între 1994 şi 2007 de la 1,6 la 2,7% în Corea de Sud. De asemenea, riscurile s-au dublat în anumite regiuni din Rusia.

În plus, o formă virulentă incurabilă a bolii, numită intensiv rezistentă, s-a dezvoltat în 37 de ţări, dintre care cinci din fosta URSS (Azerbaidjan, Estonia, Letonia, Lituania şi federaţia rusă).
Mai multe articole despre:
China medicamente tuberculoză URSS