MENIU

Numărul avioanelor europene ce permit folosirea mobilului în timpul zborului s-ar putea dubla în 2009

FOTO: Denis Rochslau

Numărul aeronavelor europene care permit utilizarea telefonului mobil în timpul zborurilor efectuate în spaţiul aerian european s-ar putea dubla până la sfârşitul lui 2009, de la 27 în prezent, după ce Comisia Europeană a stabilit norme comune de folosire în siguranţă a mobilelor.

"Pentru ca acest serviciu să poată fi introdus în continuare fără probleme, utilizarea telefonului mobil în timpul zborului nu trebuie să îi deranjeze pe ceilalţi pasageri. Totodată, operatorii ar trebui să menţină preţurile în limite rezonabile. Dacă se va întâmpla acest lucru, serviciile de telefonie mobilă oferite la bordul aeronavelor ar putea reprezenta un avantaj pentru companiile europene, având în vedere competitivitatea pieţei mondiale a transporturilor aeriene", a declarat, joi, comisarul european pentru telecomunicaţii, Viviane Reding.

În aprilie 2008, CE a introdus norme vizând armonizarea condiţiilor pentru serviciile de telefonie mobilă disponibile la bordul aeronavelor de pe întreg teritoriul UE, iar în 2009, doi furnizori de servicii de comunicaţii prin telefonie mobilă la bordul aeronavelor, OnAir (Geneva) şi AeroMobile (Londra), au putut să pună bazele unor afaceri în Europa.

În prezent, trei companii aeriene europene - Ryanair (Irlanda), TAP (Portugalia) şi bmi (Marea Britanie) - pun bazele acestui serviciu în cadrul flotelor proprii: 27 de aeronave au fost deja echipate şi se aşteaptă ca numărul acestora să se dubleze până la sfârşitul anului 2009.

Mai multe companii aeriene din afara Europei (inclusiv Qantas, Emirates, Malaysian Airlines, Royal Jordanian, Wataniya, Virgin Australia) au testat serviciul sau chiar îl oferă, aproximativ 40 de aeronave fiind echipate în acest sens.
Mai multe articole despre:
telefon Ryanair TAP