MENIU

Novartis a produs primul lot de vaccin împotriva gripei porcine, speră să scoată produsul în toamnă

Foto: epochtimes.de

Grupul farmaceutic elveţian Novartis a produs un prim lot de vaccinuri împotriva virusului gripei porcine, care va servi studiilor clinice, şi intenţionează să scoată serul pe piaţă în toamnă.

Datorită producţiei pe cultură celulară, mai rapidă decât producţia clasică pe ouă, laboratorul a pregătit "un prim lot de vaccin împotriva gripei A(H1N1) cu mai multe săptămâni înainte de termenul fixat". Acest prim lot, de zece litri de vaccin, va fi folosit pentru testele preclinice şi eventual clinice, a subliniat grupul într-un comunicat.

Novartis speră "să fie în măsură să crească rapid" producţia de vaccin, cu teste clinice programate în iulie şi obţinerea unei licenţe până în toamnă.
Potrivit laboratorului specializat în producţia de vaccin împotriva gripei sezoniere, "peste 30 de guverne au înaintat cereri pe lângă Novartis pentru a le furniza ingredientele pentru vaccinul împotriva gripei A(H1N1)".

Novartis a primit la sfârşitul lunii mai peste 280 de milioane de dolari (206,8 milioane de euro) de la Departamentul american al Sănătăţii pentru dezvoltarea, studierea clinică şi producerea unui vaccin.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decretat pe 11 iunie nivelul şase de alertă pandemică, maxim.