MENIU

Noul Guvern Merkel cere SUA să-şi ia bombele atomice de pe teritoriul Germaniei

Foto: news.peacefmonline.com

Principalele puncte de politică externă din programul celui de-al doilea guvern al Angelei Merkel au fost adoptatei sâmbătă.

La capitolul politică europeană, noul Guvern Merkel este deschis negocierilor legate de aderarea Turciei la UE. Aceasta este poziţia apărată de FDP, în condiţiile în care CDU nu dorea decât un parteneriat privilegiat cu Ankara. De asemenea, Germania vrea lansarea unor "proiecte concrete", precum în domeniile politicii energetice, supervizării băncilor şi politicii de apărare şi securitate comună.

"Luarea în calcul a intereselor statelor membre mici şi mijlocii va rămâne o caracteristică a politicii europene a Germaniei", potrivit programului noului Guvern Merkel.

Germania vrea o "concurenţă fără distorsionare în piaţa internă europeană". Pe de altă parte, nu se vrea o politică socială europeană, acest domeniu trebuind să rămână o responsabilitate la nivel naţional.

La capitolul dezarmare, Germania le cere americanilor să-şi retragă ultimele bombe atomice încă depozitate în teritoriul german.

Cât priveşte sprijinul militar în Afganistan, "nu este cerut un calendar de retragere. Germania se angajează să contribuie mai mult la formarea forţelor de securitate afgane", potrivit programului celui de-al doilea Guvern al lui Angela Merkel.