MENIU

Noua strategie în Afganistan, primul punct pe lista summitului NATO

Foto: Realitatea TV

Noua strategie pentru Afganistan este primul punct pe lista dezbaterilor de la summitul NATO. Soluţia propusă de Statele Unite este suplimentarea numărului de poliţişti afgani, şi preluarea treptată a rolului forţei internaţionale. O utopie, într-o ţară săracă, unde majoritatea poliţiştilor nu ştiu să scrie, iar ofiţerii cer mită pentru eliberarea suspecţilor al Qaida.

După opt luni de instruire poliţiştii vor ieşi din perimetrul securizat şi se vor confrunta cu probleme reale: ameninţări din partea talibanilor, a răpitoritor dar mai ales a traficanţilor de droguri.

Politistii sunt aruncaţi în focul luptelor de multe ori fără echipamente şi fără o pregătire temeinică. Anul trecut peste 1200 de poliţişti afgani au murit în confruntări cu talibanii.

Administraţia americană a anunţat că va investi aproape 20 de miliarde de dolari pentru instruirea poliţiştilor şi va dubla numărul forţelor de securitate afgane, de la 240 de mii la 400,000. Problemele sunt însă altele.

Mulţi politistii renunţă oricum la salariul de 100 de dolari pe lună şi se alătură talibanilor, care platesc de trei ori mai mult. 

Mai multe articole despre:
talibani NATO summit Afganistan