MENIU

Nouă străini, între care trei copii germani, au fost răpiţi în Yemen

Foto: news.bbc.co.uk

Şapte germani, dintre care trei copii, un inginer britanic şi o profesoară sud-coreeană au fost răpiţi de rebeli şiiţi în nordul Yemenului, a anunţat duminică Ministerul Apărării.

Printre germani se mai numără un cuplu şi două infirmiere, a declarat un oficial din regiunea Saada, citat de minister.

Cei nouă străini sunt membri ai unei organizaţii internaţionale care lucrează de 35 de ani într-un spital din oraşul Saada, a precizat aceeaşi sursă.

Data exactă a răpirilor, care nu au fost revendicate încă, nu a fost precizată, dar oficialul consideră că este opera rebelilor şiiţi zaidiţi, conduşi de fostul deputat Abdel Malek al-Houti. Există un conflict deschis între acest grup şi forţele guvernamentale în regiunea Saada, din 2004.

Yemen, ţară cu structură tribală, este teatrul unor răpiri frecvente ale străinilor de către triburi, care vor să determine astfel autorităţile să le respecte cererile. Peste 200 de cetăţeni străini au fost răpiţi în zonă în ultimele 15 săptămâni, iar majoritatea sunt eliberaţi în siguranţă.

O singură răpire s-a soldat cu moartea ostaticilor. Trei britanici şi un australian, răpiţi de islamişti în decembrie 1998,  au fost ucişi când forţele de securitate au încercat să îi scoată pe răpitori din ascunzătoarea lor.

În aprilie, doi olandezi, Jan Hoogendoorn şi soţia sa Heleen Janszen, au fost răpiţi timp de două săptămâni de membri unui trib, înainte de a fi eliberaţi sănătoşi. Tribul care comandase furtul voia să facă presiuni asupra autorităţilor pentru a-i judeca pe responsabilii pentru atacul asupra unui convoi asupra şefului său şi să obţină despăgubiri financiare pentru atac.
Mai multe articole despre:
Yemen rapire turişti