MENIU

Noua coaliţie poate constitui o trambulină pentru Geoană în turul doi, scrie presa străină

Ziare

Presa străină scrie despre alianţa PSD-PNL pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale. Jurnaliştii consideră că pactul îi poate spori şansele lui Mircea Geoană să devină preşedinte, dar o linie comună de guvernare va fi greu de găsit din cauza diferenţei de doctrină dintre cele două partide.

Geoană a afirmat că, în pofida divergenţelor ideologice, alianţa social-democraţilor moderni şi a liberalilor ar permite combinarea echităţii sociale cu dinamismul economic, relatează France Presse. În replică faţă de acuzaţiile preşedintelui Băsescu, liderul social-democrat a declarat că alianţa cu liberalii nu este o formă de troc politic, ci un acord de principiu, menit să asigure stabilitatea României, mai scrie agenţia citată.

O declaraţie similară, citată de agenţia China Nouă a făcut şi Crin Antonescu. Liderul liberal a precizat că acordul semnat cu social-democraţii reprezintă o iniţiativă politică benefică pentru România, şi nu o manevră să îi ofere susţinere lui Geoană în cursa prezidenţială. Antonescu a adăugat că programul viitorului guvern condus de Johannis va fi inspirat din cel social-democrat, \"O singură Românie\", care va include şi idei liberale îi vederea asigurării unei proporţii corecte între rolul statului şi cel al pieţei libere, mai scrie China Nouă.

Cei mai mulţi comentatori politici consideră că pactul dintre Geoană şi Antonescu ar putea crea o atmosferă de stabilitate pentru prima dată după luni de incertitudine care au iritat electoratul şi au creat derută pe pieţele financiară, scrie Reuters. O asemenea situaţie l-ar putea avantaja pe Geoană deoarece numeroşi români cred că disputele politice continue au întârziat redresarea economică. Dar numeroşi analişti atrag atenţia asupra diferenţelor politice care îi separă pe cei doi aliaţi mai ales în ceea ce priveşte reformele fiscale dureroase şi lupta împotriva corupţiei endemice din România, mai scrie Reuters.