MENIU

Norii fără nume, formaţiuni spectaculoase neclasificate încă de meteorologi - GALERIE FOTO

Foto: dailymail.co.uk, Ken Prior
Foto: dailymail.co.uk, Ken Prior
Foto: dailymail.co.uk, Ken Prior
Foto: dailymail.co.uk, Ken Prior

Forme fantastice, ce par rupte din tablouri, au fost surpinse de fotografi pe cer în mai multe colţuri ale lumii.

Norii au fost văzuţi în mai multe regiuni din Marea Britanie, dar şi în Noua Zeelandă. De obicei, aceste formaţiuni se risipesc fără să cauzeze furtuni. Experţii de la Societatea Meteorologică Regală (RMS) din Marea Britanie intenţionează să îi numească "Asperatus", însă nu au încă suficiente date pentru a-i clasifica. Aceasta ar putea fi prima varietate de formaţiune noroasă etichetată după mai mult de jumătate de secol.

"Este ca şi cum te-ai uita la o mare învolburată, de sub apă", spune Gavin Pretor-Pinney, fondator al unei societăţi ce se ocupă cu studiul norilor, citat de dailymail.co.uk. "Încercăm să identificăm toate imaginile pe care le primim, dar sunt câteva care pur şi simplu nu se încadrează în nicio categorie", adaugă el.

Societatea Meteorologică Regală strânge informaţii cu privire la locaţiile exacte şi datele la care au fost observaţi aceşti nori, pentru a înţelege cum se formează. "Probabil că se formează în condiţii de temperaturi ridicate. Este nevoie de multă energie pentru a rezulta forme atât de dramatice. Culorile întunecate sugerează că acest tip de nori înglobează o cantitate mare de apă", explică profesorul paul Hardaker, preşedinte executiv al RMS.

Clasificarea oficială a unui nou tip de nori se face de către Organizaţia Internaţională de Meteorologie, ce funcţionează sub egida Naţiunilor Unite, care trebuie să aprobe includerea acestuia într-un atlas folosit ca reper de specialiştii din jurul lumii.