MENIU

Nord-coreenii nu au ce mânca, avertizează ONU

Foto: emmabonino.it

Nord-coreenii nu au ce mânca, după ce ajutorul internaţional acordat regimului comunist a fost redus în urma testului nuclear din luna mai, a avertizat miercuri Programul Alimentar Mondial al ONU.

În pofida ajutorul oricum redus pe care îl primeşte, Phenianul a cerut agenţiei ONU să-şi restrângă operaţiunile din ţară fără a anunţa un motiv oficial, a declarat reprezentantul orgnizaţiei în Coreea de Nord, Torben Due.

"Aceasta reprezintă o problemă gravă pentru populaţie, care nu are suficientă mâncare", iar PAM, care şi-a fixat anul trecut obiectivul de a ajuta 6,2 milioane de persoane din aceată ţară, a trebuit să-şi restrângă sprijinul la 2,27 de milioane de nord-coreeni.

"Un adult îşi poate permite să trăiască numai cu cereale şi legume câteva luni, însă situaţia este critică pentru copii. Tot mai mulţi dintre aceştia sunt internaţi pentru malnutriţie gravă", a declarat Due, precizând că nu are statistici în acest sens.

Potrivit reprezentantului ONU, ajutorul a fost redus în special după testul nuclear efectuat de Coreea de Nord la 25 mai, al doilea al regimului comunist după octombrie 2006.

PAM desfăşoară în prezent operaţiuni în 57 districte din şase provincii, în loc de 131 de districte din opt provincii, aşa cum se întâmpla înainte de testul nuclear.

O foamete puternică a afectat Coreea de Nord la mijlocul anilor '90, provocând moartea a circa două milioane de persoane, potrivit unor organizaţii umanitare. De atunci, Phenianul depinde de sprijin alimentar străin, care este întrerupt în mod frecvent.

Agenţia PAM, sub egida ONU, şi-a redus la minim operaţiunile de urgenţă în 2006, la cererea Phenianului, dar a reînceput să acorde sprijin Coreei de Nord în iunie 2008, după un acord cu regimul comunist.

 

Mai multe articole despre:
Coreea de Nord foamete