MENIU

Noi cazuri de gripă nouă închid şcoli sau clase în mai multe judeţe

Foto: zf.ro

Noi cazuri de gripă nouă au fost confirmate în Galaţi la un liceu unde activitatea fusese deja suspendată, în Mureş mai mulţi directori de şcoli au fost sancţionaţi pentru nerespectarea măsurilor de igienă, iar în Mehedinţi îmbolnăvirea unei familii afectează un liceu şi o şcoală.

La Galaţi au fost confirmate, sâmbătă, două noi cazuri de gripă nouă, la doi elevi căminişti ai Liceului "Radu Negru", închis vineri.

"Prezenţa virusului A H1N1 a fost confirmată la încă doi elevi ai Liceului 'Radu Negru', care sunt cazaţi în internatul instituţiei de învăţământ şi care au intrat în contact cu elevii confirmaţi zilele trecute. Căminul a intrat în carantină, elevii cazaţi acolo sunt supuşi triajului epidemiologic zilnic şi sunt supravegheaţi de medic şi de administratorul internatului", a declarat directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică din Galaţi, Liliana Moise.

Liceul "Radu Negru" a fost închis, vineri, după ce aici au fost confirmate patru cazuri de gripă nouă, în cursul săptămânii curente. Măsurile de securitate au fost întărite şi la Universitatea "Dunărea de Jos", unde vineri a apărut un caz de gripă nouă la o studentă originară din Cahul, Republica Moldova. Conducerea universităţii gălăţene a decis să prelungească până vineri, 13 noiembrie, perioada de suspendare a cursurilor la toate formele de învăţământ (zi, IFR şi ID). "Reluarea cursurilor se va produce, cel mai probabil, de sâmbătă, 14 noiembrie a.c.", a declarat purtătorul de cuvânt al universităţii, Luiza Şerbănescu.

Conducerea "Dunărea de Jos" a decis, de asemenea, să realizeze dezinfecţia intensivă a tuturor căminelor studenţeşti şi continuarea dezinfecţiei tuturor spaţiilor de studiu, demarată vineri. În Campusul Studenţesc "Al. I. Cuza" sunt cazaţi aproximativ 3.000 de studenţi, dintre care mai mult de 15% provin din Republica Moldova şi Ucraina, ţări puternic afectate de gripa nouă, în care au fost raportate şi decese din cauza noului virus pandemic. Cele două cazuri de gripă nouă confirmate sâmbătă ridică la 15 numărul îmbolnăvirilor în judeţul Galaţi.

Cinci directori de şcoli sancţionaţi în Mureş

Direcţia Sanitară Mureş a anunţat că a amendat directorii a cinci şcoli din judeţ. Este vorba de şcolile din Chendu, Ogra, Bistra Mureşului, Grupul Şcolar Electromureş şi centrul de plasament din Zau de Câmpie. "Cuantumul amenzilor aplicate directorilor este de 5.400 de lei. Inspectorii sanitari au constatat că în instituţiile vizate nu au fost asigurate materialele de igienă individuală şi nu a fost asigurată igiena grupurilor sanitare", a declarat reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publică Mureş, dr. Ovidiu Fărcaş, director coordonator adjunct Control în Sănătatea Publică.

Acesta a mai anunţat că Liceul Economic din Tg Mureş a fost închis vineri şi luni, după ce un profesor a fost diagnosticat cu noua gripă. "Având în considerare acest aspect că este într-o colectivitate s-au deplasat echipele DSP Mureş pentru efectuarea anchetei epidemiologice, triajul epidemiologic a tuturor contacţilor, profesori şi elevi. În caz că apar la una din aceste categorii manifestări de boală se vor recolta de la cei cu simptomatologie maxim cinci probe biologice care vor fi trimise la Institutul "Cantacuzino". Dar repet, dacă există cazuri cu patologie de gripă", a spus Fărcaş. 

Până în prezent în judeţul Mureş, de la începutul monitorizării - din luna iulie 2009 - au existat 91 de cazuri suspecte, din care 18 confirmate. Ultimele confirmări au apărut în cursul după amiezii de joi, trei cazuri, toate din Târgu Mureş. Ovidiu Fărcaş a precizat că  niciuna dintre persoane nu au fost plecate din ţară, două sigur nu a părărsit Târgu Mureş, nu sunt rude, nu au legătură nici ca profesie, nici ca vecinătate.

Ultimul caz de îmbolnăvire în Sibiu: un copil de şapte ani

Primul caz de gripă porcină în judeţul Sibiu a fost confirmat în această dimineaţă, de Institutul Cantacuzino, fiind vorba despre un băieţel de şapte ani, nepotul femeii de 60 de ani care s-a întors din Maroc şi a fost depistată cu virusul A/H1N1, anunţă DSP Sibiu.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sibiu, copilul prezintă o formă uşoară a gripei şi a fost izolat la domiciliu, unde i se administrează tratament. În privinţa mamei băiatului, rezultatul testelor au fost negative. Acesta este cel de-al nouălea caz de gripă porcină înregistrat la Sibiu.

Trei cazuri de gripă porcină dau peste cap activitatea în două unităţi şcolare din Drobeta Turnu Severin

Trei cazuri de gripă porcină cu virul AH1N1 pandemic au fost confirmate  şi în municipiul Drobeta Turnu Severin, toţi membri ai aceleiaşi familii.  Constantin Ruşinaru, de 39 de ani, instalator la Colegiul Naţional "Domnul Tudor" din Drobeta Turnu Severin şi soţia acestuia, Ruşinaru Viorica, femeie de serviciu la aceeaşi unitate şcolară, s-au întors recent din Spania. În urmă cu două zile, Constantin Ruşinaru s-a prezentat la secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Mehedinţi cu febră mare. I-au fost recoltate probe, iar vineri Institutul Cantacuzino a confirmat că este un caz de gripă porcină. Soţia şi fiica acestuia, elevă în clasa a VII-a C la şcoala generală nr. 14 din Severin, prezintă o formă uşoară a bolii şi au refuzat internarea.

Directorul adjunct al DSP Mehedinţi, dr. Marinică Stoian, a declarat că în cele două unităţi şcolare, Colegiul Naţional Domnul Tudor şi şcoala nr. 14 s-a trecut imediat la dezinfectarea claselor, iar în cazul şcolii nr. 14 activitatea întregii clase unde este elevă minora a fost suspendată pentru 7 zile.

"În cazul celor 24 de elevi contacţi s-a luat măsura autoizolării, iar în situaţia în care aceştia vor prezenta simptomatologia acestei gripe se vor prezenta imediat la secţia deboli infecţioase. Luni, în ambele unităţi şcolare profesorii vor realiza triajul epidemiologic al elevilor", a spus dr. Marinică Stoian. Inspectorul general şcolar Emil Mirică spune că a fost informat de cele trei cazuri de directorii celor două unităţi şcolare şi că imediat s-a luat legătura cu DSP Mehedinţi.

Al treilea caz de gripă porcină în Vaslui

În judeţul Vaslui a fost confirmat un nou caz de gripă porcină, la o femeie de 29 de ani. Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui, Mihaela Vlada, persoana contaminată este internată în Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului judeţean Vaslui. "Institutul Cantacuzino Bucureşti  a confirmat un caz de gripă cu tulpina   A/H1N1, la o  persoana  de sex feminin, în vârsta de 28 ani, din localitatea vasluiană Puşcaşi.  Persoanei contaminate i s-a instituit tratament medical specific care va fi administrat timp de şase zile. Bolnava se află sub supraveghere medicală în Secţia de Boli Infecţioase  din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui", a declarat vineri, Mihaela Vlada. 

Autorităţile sanitare vasluiene efectuează ancheta epidemiologică în vederea identificării şi izolării contacţilor. Acesta este cel de-al treilea caz de gripă nouă înregistrat în judeţ. Două poersoane din Bârlad, tată şi fiu de 53 respectiv 23 de ani au fost contaminaţi cu virusul A/H1N1. Aceştia se află sub tratament, izolaţi la domiciliu.

Mai multe articole despre:
şcoală liceu virus gripă porcină gripă nouă A H1N1