MENIU

Nicolăescu spune că sistemul sanitar e "în moarte clinică", are cel mai mic buget din ultimii ani

Foto: NewsIn

Fostul ministru al sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a criticat joi slaba alocare de resurse pentru sistemul sanitar, cea mai mică din ultimii cinci ani, şi a anticipat că, în 2009, se va intra în colaps.

"Prin acest proiect de buget PSD-PDL, sistemul de sănătate intră în moarte clinică. Bugetul sănătăţii pe anul 2009 reprezintă un dezinteres total pentru soarta oamenilor din această ţară şi propune cea mai mică sumă din PIB din ultimii cinci ani. Cu alte cuvinte, sănătatea nu mai este prioritate naţională, ci un domeniu neimportant pentru Guvenul socialist doi şi un sfert", a afirmat Nicolăescu, adăugând că a remarcat "creşteri spectaculoase la capitolele angajate în campania electorală: turism, comunicaţii, Parlament şi Administraţia Prezidenţială".

De asemenea, el a subliniat că Guvernul utilizează sume pentru echilibrearea bugetului consolidat cu banii asiguraţilor. "Fondul Unic de Asigurări Sociale de Sănătate este prevăzut cu un excendent, deşi sumele alocate la cele mai importante poziţii sunt mai mici decât în 2008. Peste 581 de milioane excendent şi 141 milioan de lei de rezervă, deci aproape 200 de milioane de euro vor sta la dispoziţia Guvernului, în loc să fie folosiţi pentru finanţarea sănătăţii", a explicat fostul ministru al Sănătăţii.

"Greu de înţeles o atitudine atât de iresponsabilă, aeriană, neprofesionistă. Am înţeles că actualul ministru are specialitate managementul sanitar, dar ce a propus acest ministru este exact invers, neprofesionalism şi parcă dă dovadă de ură şi acuzare a sistemului de medicină primară. Sunt convins că aceste neajunsuri vor fi sesizate de alţi oameni de bună credinţă şi nu peste mult timp vom asista la o revizuire fundamentală a unui asemenea tip burtal de atitudine managerială", a afirmat Nicolăescu, care a adăugat că, din punctul meu de vedere, se va intra în colaps în acest an.

Deputatul PNL a precizat că a depus la Comisia pentru sănătate 16 amendamente şi toate au fost respinse. Cât priveşte totalul amendamentelor la buget, Nicolăescu a menţionat că numai de la Camera Deputaţilor au fost depuse aproximativ 1950, iar de la Senat s-au centralizat, până în prezent, circa 600.

Mai multe articole despre:
buget guvern sănătate Eugen Nicolăescu