MENIU

Nicolae Popa, condamnat în dosarul FNI, a fost arestat la Jakarta

Nicolae Popa va fi extrădat de către autorităţile indoneziene / FOTO: politiaromâna.ro

Popa era urmărit internaţional din anul 2002. Pe site-ul Poliţiei Române, la rubrica Most Wanted, existau informaţii de câţiva ani că Nicolae Popa se află în Indonezia.

Nicolae Popa, condamnat în dosarul prăbuşirii Fondului Naţional de Investiţii, a fost reţinut în 2 decembrie, la Jakarta.

Autorităţile de la Bucureşti au fost informate joi de Interpol Jakarta cu privire la arestarea cetăţenului român Nicolae Popa, urmărit internaţional din anul 2002. IGPR a sesizat Tribunalul Municipiului Bucureşti – Secţia a II-a Penală şi Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, pentru a iniţia procedurile de extrădare a acestuia.

Nicolae Popa a fost director al grupului de firme Gelsor şi membru al Consiliului de Încredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI.  Popa a fost dat în urmărire internaţională la începutul anilor 2000, când a fugit din România. A părăsit ţara după izbucnirea scandalului FNI în care peste 400.000 de persoane au fost păgubite.  Pe numele lui Nicolae Popa, în ianuarie 2002, a fost emis un mandat de arestare preventivă pentru săvârşirea de infracţiuni economice, iar în iunie 2009, un mandat de executare a pedepsei închisorii, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi delapidare, fiind condamnat la 15 ani de închisoare.

În fapt, cel în cauză la data de 18.09.1998, în calitate de director general al unei societăţi comerciale a însuşit din depozit 65.359 acţiuni la valoarea de 25.376 lei/acţiune, pe care le-a remis unui intermediar în scopul de a fi vândute la un preţ de 765.000 lei/buc., prejudiciul creat fiind de aproximativ 50 de miliarde lei vechi.