MENIU

Niciun român nu a fost rănit în incidentul de la Belfast, dar o parte cer repatrierea, potrivit MAE

Foto: RTV

Un reprezentant consular al Ambasadei României la Londra se va deplasa miercuri la Belfast în sprijinul românilor care au fost atacaţi, o parte dintre ei cerând repatrierea, dar niciunul dintre cetăţeni nefiind rănit, a comunicat MAE la solicitarea NewsIn.

"Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României în Marea Britanie, condamnă cu fermitate orice act cu caracter extremist sau rasist şi face apel la autorităţile britanice să ia toate măsurile necesare pentru ca astfel de cazuri să nu se mai repete", a declarat purtătorul de cuvânt al MAE, Alin Şerbănescu, făcând referire la faptul că mai multe familii de români au fost obligate să îşi părăsească locuinţele, situate în sudul Belfastului, şi să se refugieze într-o biserică în timpul nopţii de marţi spre miercuri, în urma mai multor atacuri rasiste. Geamurile şi uşile caselor lor au fost sparte, iar o parte dintre ei au fost ameninţaţi cu arma.

În cartierul respectiv locuiesc circa 200 cetăţeni români de etnie romă dintre care 115 au părăsit deja cartierul în urma recentelor atacuri, o parte dintre ei solicitând repatrierea, a mai comunicat MAE.

Ambasada României s-a autosesizat în acest caz şi este în contact cu autorităţile locale, Departamentul de Poliţie, biserica românească şi asociaţia românilor din zona Belfast Ballymena, precum şi cu membri ai familiei care a fost victima atacului. Un reprezentant al Secţiei Consulare al Ambasadei României la Londra se va deplasa la Belfast, în cursul zilei de miercuri, a mai informat MAE. Până în prezent nu au fost solicitări de asistenţă consulară şi din datele de care dispune ambasada, nu au fost raportate persoane rănite.

Ambasada română a salutat reacţia rapidă a autorităţilor britanice care, în acord cu prevederile europene în domeniu, au adoptat primele măsuri de asistenţă şi au organizat în regim de urgenţă o reuniune pentru stabilirea modalităţilor concrete privind organizarea repatrierii, la cerere, a cetăţenilor români. Totodată, ambasada ţării noastre a comunicat autorităţilor britanice, precum şi cetăţenilor români întreaga sa deschidere de a asigura asistenţa consulară necesară în asemenea situaţii.

"Atacurile nu au fost îndreptate deliberat împotriva unor cetăţeni români, ci a străinilor care locuiesc în câteva zone ale oraşului Belfast. Tensiunile între grupul extremist şi imigranţi au apărut după un meci de fotbal între Irlanda de Nord şi Polonia care a avut loc în luna martie 2009, în ultimele două luni circa 50 persoane de origine poloneză fiind nevoite să îşi părăsească locuinţele aflate în zonele de sud şi est ale oraşului. Violenţele din ultimele zile se înscriu într-o serie de evenimente de acest fel care se apropie de 1000 de la începutul anului", a completat Alin Şerbănescu.

Vicepremierul nord-irlandez Martin McGuinness a calificat miercuri atacurile drept un afront faţă de majoritatea populaţiei din capitală şi a cerut ca autorii să fie pedepsiţi. În plus, poliţia a anunţat că va creşte numărul de patrule de pe străzi, dar crede că atacurile vizând românii nu sunt organizate.

Violenţele rasiste s-au intensificat în ultimele zile la Belfast. Luni, participanţii la o manifestaţie de susţinere a imigranţilor din Europa de Est au fost atacaţi de tineri, care au aruncat cu sticle şi au făcut declaraţii rasiste.

Mai multe articole despre:
români Irlanda Irlanda de Nord Belfast