MENIU

NewsIn: Zece oameni de afaceri sunt anchetaţi de Parchetul General pentru frauda de la Romexterra Braşov

FOTO: alinox.ro

Zece oameni de afaceri din Braşov sunt anchetaţi de Parchetul General într-un dosar preluat, în cursul lunii mai de la parchetele locale din Braşov, pentru spălare de bani în frauda de la Romexterra Braşov, printre cei vizaţi fiind şi fostul deputat Dorin Lazăr Maior, spun surse judiciare.

Surse judiciare au explicat pentru NewsIn că în acest dosar, alături de cei zece oameni de afaceri din Braşov, este anchetat şi fostul director adjunct de la Romexterra Braşov, Mihai Maţepiuc, pentru spălare de bani, respectiv acordare ilegală de credite. Reţeaua constituită în jurul lui Maţepiuc ar fi dat băncii şi altor firme "găuri" de sute de miliarde de lei vechi, afacerea ieşind la iveală după un control intern dispus de conducerea centrală a Romexterra care s-a finalizat cu o plângere la DNA Braşov.

"S-au acordat nişte credite cu o oarecare lejeritate. Dar toate lucrările respective au fost închise, întrucât au fost acoperite creditele. De altfel, în februarie 2009, DNA a şi închis dosarul care îl viza pe clientul meu, Mihai Maţepiuc, pentru că s-a constatat că Romexterra nu fuseseră prejudiciată în niciun fel de acţiunile sale", a explicat pentru NewsIn avocatul lui Maţepiuc, Ioan Gliga. 

De altfel, Romexterra a depus la Judecătoria Braşov o plângere împotriva soluţiei dispuse de procurorii DNA Braşov în acest dosar. Soluţionarea acestei plângeri are fixat un nou termen pentru 10 iunie.

Până la acest control, organele de cercetare penală au fost sesizate prin plângerile făcute de societăţi comerciale aflate în grupul de firme al lui fostului deputat PRM şi PSD, revoluţionarul Dorin Lazăr Maior. Acesta din urmă a fost arestat şi ulterior trimis în judecată într-un dosar al DNA Braşov, fiind acuzat de şantaj de către Mihai Maţepiuc şi oamenii de afaceri Gheorghe Butum, patron al Grupului de firme BUT, şi Iulian Doftoreanu, patron al SC Maroma.  Concret, potrivit DNA, Maior şi una din asociatele sale, Florina Aprofirei, i-ar fi şantajat pe cei trei cu faptul că va informa organele de cercetare penală cu privire la modul ilegal în care se acordă credite la Romexterra Braşov, dacă nu primesc de la fiecare din cei doi afacerişti câte un CEC de 1.000.000 de lei. Sursele NewsIn explică faptul că în ancheta Parchetul General este vizat chiar şi Maior, acesta, prin firmele sale, aflându-se printre beneficiarii de credite acordate ilegal. "Acolo era un grup foarte mare, în care lucrurile au mers foarte bine până s-au certat şi apoi s-au turnat reciproc, fiecare pe unde a putut", au declarat sursele NewsIn. 

Parchetul General a început, în urmă cu câte zile, urmărirea penală faţă de unul din oamenii afaceri implicaţi în această afacere. Este vorba chiar de  Iulian Doftoreanu, care a fost pus sub acuzare pentru spălare de bani, el aflând deja învinuirile care i se aduc.  Potrivit unor surse judiciare, de credite ilegale ar fi beneficiat inclusiv SC Emco SRL, societate care este deţinută de Gheorghe Butum şi de Iolanda Maţepiuc, soţia fostului director adjunct al Romexterra Braşov.

Firmele lui Maior susţin că au "primit" credite fără să ceară, anchetatorii spun că nu e chiar aşa.

"În perioada august - noiembrie 2006 în conturile bancare deţinute la Romextterra Braşov au fost înregistrate unele operaţiuni de constând în alimentarea cu credite pe care nu le-am solicitat, iar ulterior, la câteva minute de la efectuarea operaţiunii de creditare, s-au debitat aceste sume în conturile altor societăţi comerciale cu care persoanele vătămate nu am avut relaţii comerciale", explică administratorii societăţilor SC Bibia Impex, SC Medical Trust, SC Medco SRL, SC Transilva Company, toate din grupul de firme aparţinând lui Dorin Lazăr Maior, în plângerea făcută la parchet. 

Sesizarea înaintată procurorilor a fost făcută împotriva fostului director adjunct al Romextterra Braşov, Mihai Maţepiuc, Gheorghe Butum - Grupul de firme BUT, Iulian Doftoreanu - SC Maroma Invest, Florin Guran - AS Curier, Marian Iordache - SC Sol Auto şi IT Wizzard şi Călin Târtălaş - SC Agroplant SRL. Aceştia sunt acuzaţi de abuz în serviciu - în cazul fostului adjunct al băncii, respectiv înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani. În afara de aceste  persoane, mai sunt vizaţi încă cinci oameni de afaceri. Surse judiciare au explicat, însă, pentru NewsIn că lucrurile nu stau chiar aşa cum spun administratorii firmelor lui Dorin Lazăr Maior. "Credite ilegale s-au acordat pentru că cei din conducere aveau interes să ruleze foarte mulţi bani, pentru că trăiau din comisioane, pe lângă alte lucruri. Probabil că o viitoare expertiză urmează să stabilească dacă Maior beneficia şi el de credite ilegale, pentru că informaţiile deţinute până în prezent sunt că da", au explicat surse apropiate anchetatorilor.

De altfel, DNA a reţinut inclusiv în rechizitoriul prin care l-a trimis în judecată pe Dorin Lazăr Maior pentru şantaj, că acesta era unul din beneficiarii reţelei de la Romexterra Braşov.

Astfel, procurorii DNA spun că firmele lui Maior şi ale unui apropiat de acesta, Ovidiu Tition, trimis şi el în judecată pentru şantaj, au beneficiat, în decursul anilor, de numeroase credite de la Romexterra Bank - Sucursala Braşov, al cărei director adjunct era Mihai Maţepiuc.

Din cauza relaţiilor apropiate dintre firmele coordonate de Maior şi Tition, respectiv de Iulian Doftoreanu şi Gheorghe Butum, majoritatea dintre acestea având relaţii comerciale directe, au existat în decursul timpului numeroase cazuri când o societate aflată momentan în dificultate financiară era ajutată de o societate controlată de altă persoană cu sume de bani sau eliberarea unor instrumente de plată, în special cecuri, pentru achitarea creditului scadent sau obţinerea altuia nou, se arată în rechizitoriu.

De asemenea, au existat situaţii când o societate obţinea credit bancar în baza propriilor documentaţii şi garanţii, dar transfera banii unei societăţii din alt grup de interese, care, la momentul respectiv, nu îndeplinea condiţiile obţinerii unui credit, explică procurorii DNA.

Procurorii Structurii Teritoriale a Braşov a Direcţiei Naţionale explică în continuare că, din cauza creşterii restricţiilor impuse de conducerea centrală a Romexterra Bank, Mihai Maţepiuc a procedat din proprie iniţiativă la acordarea de credite fără respectarea normelor legale  în sensul inexistenţei documentaţiei sau a garanţiilor, de aceste credite beneficiind, în principal, societăţile comerciale coordonate de Iulian  Doftoreanu, Gheorghe Butum, Dorin Lazăr Maior şi Ovidiu Tition.

 

Mai multe articole despre:
DNA proces fraudă Braşov