MENIU

NewsIn: PSD şi PNL vor să amâne în Birourile reunite cererea privind organizarea referendumului

Foto: NewsIn

Membrii PSD şi PNL din Birourile Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului intenţionează să amâne chestiunea avizării propunerii de referendum făcute de preşedintele Traian Băsescu, astfel încât să blocheze organizarea acestuia la 22 noiembrie, au declarat surse parlamentare pentru NewsIn.

În şedinţa Birourilor reunite de astăzi ar urma să fie discutată solicitarea de organizare a unui referendum transmisă de şeful statului pentru ziua în care este organizat primul tur al alegerilor prezidenţiale, chestiune pe care social-democraţii şi liberalii doresc să o blocheze.

Surse liberale au precizat, pentru NewsIn, că se va încerca amânarea unei discuţii, în ideea că Avocatul Poporului, deja sesizat de PNL, dar şi de PSD, ar contesta ordonanţa Guvernului la CCR şi aceasta ar urma să se pronunţe pe neconstituţionalitatea ei. În plus, OUG ar putea să aibă un traseu rapid şi prin Parlament, fiind estimat ca săptămâna viitoare să fie votată de Senat, prima cameră. De altfel, la şedinţa de marţi a Biroului permanent al Senatului s-a stabilit ca OUG 103 privind organizarea referendumului să fie dezbătută astăzi în Comisia juridică. 

"Discuţii de genul celei propuse de preşedinte putem avea după alegerea viitorului şef al statului", a comentat Mihai Voicu, pentru NewsIn. 

Surse parlamentare au declarat pentru NewsIn, că una dintre variante ar fi să se blocheze introducerea pe ordinea de zi a şedinţei conducerii Parlamentului solicitarea şefului statului. A doua varianta luată în calcul este ca, în momentul în care se ajunge la acest subiect, liberalii şi social-democraţii să părăsească sala, astfel încât şedinţa să se suspende. 

Surselor citate au mai declarat că, în situaţia în care Avocatul Poporului nu va sesiza Curtea Constituţională în legătură cu OUG de modificare a legii referendumului până vineri, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, ar putea solicita o soluţionare a conflictului juridic dintre Parlament şi Guvern, prin impunerea termenului de 20 de zile pentru avizarea referendumului. 

Preşedintele Traian Băsescu a transmis la 24 septembrie preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului o scrisoare prin care cere aviz consultativ pentru organizarea unui referendum, la data alegerilor prezidenţiale, pentru a consulta populaţia în legătură cu reducerea Parlamentului la o singură cameră şi care să aibă maximum 300 de parlamentari.