MENIU

NewsIn: FMI a cerut Guvernului să reducă gradual fondul de salarii de la 8% la 5% din PIB în următorii 4 ani

Foto: 1.bp.blogspot.com

Reprezentanţii FMI au cerut Guvernului României, la negocierile purtate la Bucureşti, să reducă gradual fondul de salarii de la 8% la 5% din PIB, în următorii patru ani, luând în calcul un PIB constant în această perioadă, au declarat, duminică surse apropiate negocierilor, pentru NewsIn.

Sindicatele susţin că nu sunt de acord ca fondul de salarii să se diminueze ca raport în produsul intern brut şi spun că, în cazul în care are loc  o contracţie a economiei, ponderea salariilor ar putea să crească de la 8% din PIB în 2009 la 10-12% din PIB în 2010, dacă valoarea efectivă a acestora ar fi constantă.

Totodată, reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional au cerut reducerea fondurilor salariale în valoare absolută, proporţional cu contracţia economică cu care ar putea să se confrunte România.

Atât FMI, cât şi Comisia Europeană estimează că economia României se va contracta în acest an cu 4%, urmând ca în 2010 să se înregistreze o uşoară creştere, cuprinsă între 0 şi 1%.

Sursele citate spun că reducerea fondului de salarii ar putea să se facă prin diminuarea semnificativă a sporurilor angajaţilor cu salarii foarte mari şi prin disponibilizări de personal.

FMI a anunţat oficial pe 25 martie, la finalul misiunii de la Bucureşti, că a ajuns la un acord cu România pentru o finanţare de 12,95 miliarde euro, parte a unui pachet de circa 20 miliarde euro, la care mai contribuie Comisia Europeană, BERD, BEI, Banca Mondială şi alte instituţii financiare internaţionale.
Mai multe articole despre:
negocieri salarii FMI reduceri disponibilizări