MENIU

Navele americane din Cornul Africii se înarmează din cauza piraţilor somalezi

Maersk Alabama

Echipajul de la bordul navei americane Maersk Alabama a respins un atac al piraţilor somalezi cu puşti. A fost al doilea atac asupra navei, în ultimele şapte luni.

În ciuda unei flotile de arme de război în Cornul Africii, cifrele armatorilor arată că numărul vapoarelor atacate rămâne asemănător celui de anul trecut, scrie AP.

Membrii comisiei pentru securitatea maritimă a Naţiunilor Unite descurajează înmarmarea navelor comerciale. Totuşi, în ciuda somalezilor care atacă vasele comerciale în speranţa unui câştig rapid, proprietarii navelor au angajat echipe profesioniste de mercenari.

\"Piraţii somalieni înţeleg un singur lucru. Forţa\", a declarat un profesor de la Universitatea Navală din Massachusetts şi al cărui fiu este marinar pe Maersk Alabama. Anul trecut, vasul a fost capturat de către piraţi şi eliberat de către trăgătorii de elită ai US Navy. Anul acesta, nava şi-a asigurat singură paza.

Între ianuarie şi septembrie au avut loc 306 atacuri ale navelor în zonă, mai mult decât în întregul an 2008, când s-au înregistrat 293, a anunţat Biroul Internaţional al Pirateriei Maritime de la Kuala Lumpur. Deturnările din largul coastei somaleze au fost de trei ori mai multe în 2009, decât în 2008 (135, faţă de 44).

Potrivit unui diplomat de la Naţiunile Unite, piraţii ţin prizoniere în prezent 11 nave, cu 254 de oameni la bord.