MENIU

NATO şi Rusia au decis să îşi reia cooperarea militară şi politică, anunţă Scheffer

Foto: rferl.org

NATO şi Rusia au decis sâmbătă în Corfu să îşi reia cooperarea politică şi militară, iar Consiliul NATO-Rusia funcţionează din nou. Anunţul a fost făcut de secretarul general al organizaţiei, Jaap de Hoop Scheffer, la finalul reuniunii.

Secretarul general al NATO a precizat că "divergenţe fundamentale" continuă să existe între membrele Alianţei şi Rusia, în ceea ce priveşte Georgia. Războiul ruso-georgian din august 2008 antrenase suspendarea contactelor la nivel înalt între Moscova şi NATO şi la paralizia Consiliului NATO-Rusia.

Reuniunea ministerială informală a Consiliului de sâmbătă din Corfu a fost prima la acest nivel de la conflictul din Georgia.

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a discutat cu omologii săi şi numărul doi din Departamentul Stat american James Steinberg timp de mai mult de două ore. La întâlnire au participat şi premierii italian Silvio Berlusconi şi elen Costas Karamanlis.

Ambasadorul rus la NATO Dmitri Rogozin apreciase recent că reuniunea din Corfu trebuie să permită reafirmarea principiilor pe care este fondată cooperarea politică dintre Rusia şi NATO, fără de care nu este posibilă relansarea cooperării militare.

Reuniunea are loc înaintea unei informale, tot în Corfu, a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) prezidată în prezent de Grecia. Reuniunea OSCE este consacrată misiunii organizaţiei în Georgia, al cărei mandat a expirat la 31 decembrie. Rusia se opune reînnoirii mandatului, precum şi menţinerii în Geogia a celor 20 de observatori militari neînarmaţi desfăşuraţi după conflictul de vara trecută, al cărei mandat expiră la 30 iunie.

Discuţiile despre aceste misiuni au fost suspendate de OSCE cu speranţa că Rusia îşi va schimba punctul de vedere, dar organizaţia a lăsat uşa deschisă reluării discuţiilor, chiar şi după expirarea mandatelor. "Preşedinţia elenă este gata să asculte noi propuneri", a declarat purtătorul de cuvânt al OSCE, Martin Nesirky.

Lavrov va participa la reuniunea OSCE, din care fac parte 56 de ţări din Europa, Caucaz şi Asia Centrală, precum şi Statele Unite şi Canada. Lavrov apreciase, la o reuniune OSCE de la Viena de săptămâna trecută, că războiul dintre Rusia şi Georgia de vara trecută a ilustrat "lacunele structurale" ale dispozitivului de securitate european, articulat în jurul NATO şi OSCE. Preşedintele rus Dmitri Medvedev a propus în iunie 2008 un nou pact de securitate paneuropean (de la Vladivostok la Vancouver), o idee primită cu scepticism de partea occidentală.

La reuniunea din Corfu participă şi ministrul român de Externe Cristian Diaconescu.