MENIU

NATO începe o nouă misiune împotriva pirateriei în apele Somaliei la sfârşitul lunii martie

Foto: eaglespeak.us

NATO va trimite cinci vase să participe la o nouă operaţiune împotriva pirateriei în apele Somaliei la sfârşitul lunii martie, a anunţat vineri Alianţa.

În cadrul operaţiunii "Allied Protector" vor participa vase portugheze, canadiene, olandeze, spaniole şi americane.

Comandantul forţelor navale va fi contraamiralul portughez Jose Pereira da Cunha, iar operaţiunea va fi supravegheată de amiralul britanic Mark Stanhope de la centrul de comandă al NATO din Northwood, Marea Britanie.

"Alături de alte naţiuni şi organizaţii internaţionale, vrem să consolidăm securitatea rutelor comerciale maritime vitale pentru economia mondială", a declarat Stanhope într-un comunicat.

Intensificarea actelor de piraterie pe una dintre cele mai aglomerate rute comerciale din apele Somaliei, a alarmat comunitatea internaţională şi vase de război din toată lumea au fost desfăşurate în zonă pentru a spori siguranţa transporturilor.

Piraţii somalezi, care acţionează de obicei în grupuri mici aflate la bordul unor bărci cu motor, au primit răscumpărări în valoare de milioane de dolari după ce au capturat mai multe vase de pescari şi chiar un superpetrolier saudit.

Într-o primă fază, forţele NATO vor ajunge pentru prima oară în apele din Asia de Sud-Est, iar apoi se vor întoarce în cele europene, la sfârşitul lunii iunie. În Asia, vasele se vor opri în oraşul Karachi din Pakistan, în Singapore şi la Perth, Australia.

Operaţiunea NATO intervine după o altă misiune asemănătoare de anul trecut. Uniunea Europeană a lansat, la rândul ei, patrule împotriva pirateriei pe coastele somaleze în decembrie 2008. Preşedinţia cehă a UE a declarat, după discuţiile între miniştrii apărării din statele membre organizate joi la Praga, că este posibil ca misiunea prevăzută pentru un an să se prelungească.

Mai multe articole despre:
Somalia NATO misiune piraţi piraterie