MENIU

Năstase ar putea scăpa de urmărirea penală, în ciuda votului dat de Parlament

Foto: cdep.ro

Parlamentul a aprobat cererea de urmărire penală în cazul Adrian Năstase, cu 158 de voturi pentru şi 128 împotrivă, dar fostul premier mai are un drum lung de parcurs. El mai are şanse să scape de urmărirea penală, în urma deciziei procurorilor.

În dosarul Zambaccian 2 Năstase e acuzat de luare de mită şi şantaj. Ar fi primit 12 containere pline cu mobilă, materiale de construcţii şi obiecte decorative. În dosarul Mătuşa Tamara acuzaţiiile vizează darea de mită. Concret, Năstase l-a numit la Oficiul pentru Spălarea banilor pe Ion Melinescu, care ar fi trebuit să piardă urma a 400 de mii de dolari din contul Danei Năstase.

Procurorii DNA pot să dispună şi neînceperea urmăririi penale. Dacă procurorii decid însă începerea urmăririi, fostul premier va căpăta calitatea de învinuit. Pasul următor este punerea în mişcare a acţiunii penale. Şi în acest caz există, teoretic, varianta scoaterii de sub urmărire penală.

Dacă se pune totuşi în mişcare acţiunea penală, Adrian Năstase devine inculpat. În această calitate, împotriva lui poate fi dispusă chiar reţinerea sau arestarea, dacă există motive. După ce procurorii îi prezintă inculpatului materialul de urmărire penală, ei trimit rechizitoriul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie- singura instanţă care are competenţa judecării demnitarilor. Numai instanţa va stabili dacă Adrian Năstase se face sau nu vinovat de acuzaţiile pe care i le aduc procurorii anticorupţie. Sentinţa rămâne definitivă numai după ce inculpatul a epuizat căile de atac.