MENIU

NASA şi Agenţia Spaţială Europeană vor lucra împreună pentru a ajunge pe Marte

FOTO: playerjohn.com

Atât NASA cât şi Agenţia Spaţială Europeană au întâmpinat o serie de întârzieri în planificare unei călătorii spre Marte. În interesul eficienţei, cele două agenţii au anunţat că îşi vor împărţi resursele pentru a grăbi cercetarea şi pentru a ajunge mai repede la planeta roşie.

Ed Weiler, administrator ştiinţific la NASA şi David Southwood, directorul pentru ştiinţă şi explorare robotică de la ESA (European Space Agency) s-au întâlnit pe 29 şi 30 iunie, concentrându-şi atenţia către Marte. Cei doi au fost de acord să creeze un program numit Mars Exploration Joint Initiative (MEJI), acesta fiind practic un comitet care va permite agenţiilor să lucreze împreună pentru obiective comune, legate de Marte.

Discuţii asupra structurii MEJI au început în decembrie 2008 şi au fost iniţiate de Consiliul Ministerial ESA, acesta fiind interesat de misiunea europeană ExoMars, care ar trebui să trimită pe Marte un rover pentru a studia îndeaproape biologia (ipotetică), geochimia şi geofizica planetei. În acelaşi timp, NASA a fost forţată să amâne lansare Mars Science Laboratory cu doi ani.

MEJI va orchestra lansările sateliţilor şi a misiunilor robotice în 2016, 2018 şi 2020 pentru a coordona cercetarea şi pentru a aduce mostre până în 2020.

Mai multe articole despre:
NASA Marte esa