MENIU

NASA sărbătoreşte cinci ani de când roverele sale au ajuns pe Marte- FOTO şi VIDEO

Roverul Spirit ajunge pe Marte, în ianuarie 2004
Foto: NASA
Foto: NASA
Foto: NASA
Foto: NASA
Foto: NASA
Foto: NASA
Foto: NASA
Roverul Spirit se deplasează pe Marte

NASA sărbătoreşte cinci ani petrecuţi de cele două rovere ale sale pe Planeta Roşie. Uimitor, dar după atâta timp petrecut în spaţiu, roboţii-geologi cu şase roţi, Spirit şi Opportunity, funcţionează încă foarte bine.

Cercetătorii se aşteptau la mult mai puţin, atunci când Spirit a atins suprafaţa marţiană, pe 3 ianuaire 2004. Acesta a fost urmat după 21 de zile de Opportunity. Scopul lor era de a funcţiona, pe bază de energie solară, cel puţin...trei luni.

Înainte de lansarea misiunilor, Orlando Figueroa, directorul de atunci al Mars Exploration Program de la NASA, descria roverele drept "pietrele de bază ale explorării Planetei Roşii, pentru cât a mai rămas din deceniu". S-a dovedit însă că ele au fost pietrele de bază pentru jumătate de deceniu.

Cele două rovere au lăsat, împreună, peste 20 de kilometri de urme pe solul prăfuit al planetei şi au trimis peste 250.000 de imagini pe Pământ, instrumentele lor ştiinţifice descoperind dovezi ale faptului că Marte a fost odată o lume a apelor, mai caldă şi mai prietenoasă decât ce este acum.

Oamenii de ştiinţă credeau că roverele vor muri după ce praful marţian se va aşterne pe panourile lor solare, însă vântul ocazional de pe planetă le-a curăţat.

Spirit însă, are un strat de praf de 18 luni, şi panourile sale abia au putut să facă rost de energie pentru a supravieţui iernii, care tocmai s-a încheiat, din emisfera sudică a planetei. La un moment dat, Spirit nu a mai putut primi comenzi, însă acum şi-a revenit.

John Callas, managerul de proiecte al roverului de la Jet Propulsion LAboratory din Pasadena, a declarat că iarna a fost foarte grea pentru Spirit. "Abia am reuşit să o ducem la capăt", a spus Callas.

Potrivit NASA, cele două rovere ar putea "deceda" în orice moment, fără avertizare, însă managerii misiunilor continuă să le trimită misiuni de explorare.