MENIU

Naftogaz a cerut Gazpromului să-i dea gratuit peste un miliard şi jumătate metri cubi de gaz

Foto: NewsIn

Preşedintele Gazpromului a spus că societatea ucraineană Naftogaz a cerut companiei ruse să-i livreze 360 milioane de metri cubi de gaz în ianuarie, 600 de milioane în februarie şi 600 de milioane în martie, gratuit, relatează AFP.

Aleksei Miller a spus că societatea ucraineană Naftogaz a transmis Gazpromului un document privitor la tranzit, în care cere grupului "360 milioane de metri cubi în ianuarie, 600 de milioane în februarie şi 600 de milioane în martie, gratuit". "Adică ne cer să le dăm 700 de milioane de dolari, doar pentru reluarea tranzitului", a subliniat Miller.

Gazprom a pierdut 1,1 miliarde de dolari din cifra de afaceri de la 1 ianuarie, din cauza crizei cu Ucraina, a declarat preşedintele rus Dmitri Medvedev.

"De la 1 ianuarie, Gazprom a pierdut 1,1 miliarde de dolari din cifra de afaceri pentru export în privinţa contractelor sale pentru livrări către Europa", a spus el, într-o discuţie cu preşedintele Gazprom, Aleksei Miller.

"Ţara noastră nu poate pierde astfel de sume. Cadourile s-au terminat", a subliniat Medvedev.

"Am trimis deja experţi şi avocaţi, nu numai pentru a supraveghea tranzitul gazului, am început deja acest lucru, ci pentru a contabiliza pierderile", a explicat el. "Banii trebuie recuperaţi de la cei responsabili pentru această situaţie", a adăugat el.

Medvedev i-a cerut lui Miller să menţină contactul cu partea ucraineană şi celelalte părţi implicate şi să acţioneze pentru ca "tranzitul gazului să fie reluat în condiţii acceptabile pentru Gazprom şi Rusia".

Ucraina a promis miercuri că reia tranzitul gazului rusesc spre Europa după ce Rusia îl va furniza din nou. Însă Gazpromul reproşează Ucrainei că nu permite tranzitarea gazului destinat Balcanilor, R.Moldova şi Slovaciei.
Mai multe articole despre:
Rusia Ucraina Gazprom gaze Dmitri Medvedev Naftogaz