MENIU

Muncitorii români vor continua să plece din ţară, potrivit Federaţiei Generale a Sindicatelor

Foto: jobcocktail.ro

Muncitorii români vor continua să migreze în Vest, chiar dacă această parte a Europei este lovită de criză, a declarat preşedintele Federaţiei Generale a Sindicatelor "Familia", Dan Cristescu.

Motivele pentru care muncitorii români vor continua să migreze către Europa Occidentală sunt legate atât de posibilitatea câştigării unui salariu mai mare decât cel din România, cât şi de nivelul de trai superior celui de acasă.

''Ei nu pleacă să lucreze în construcţii, ci pleacă să lucreze pur şi simplu. Atât în Italia, cât şi în Spania şi în tot Vestul, e nevoie acută de oameni în anumite domenii, spre exemplu, în agricultură sau în domeniul hotelier. Muncitorii români din construcţii vor continua să plece, mai ales din cauza crizei, dacă în România nu se vor face investiţii'', a declarat Cristescu.

Anul trecut, potrivit datelor Federaţiei Generale a Sindicatelor "FAMILIA", în construcţii lucrau aproximativ 400.000 de români. În perioada noiembrie-martie, 21.000 de muncitori au beneficiat de ajutor de şomaj din partea statului. Alţi 18.000 de muncitori au beneficiat în această perioadă, însă numai pentru trei luni, de o indemnizaţie pe timp friguros, oferită de sindicate, pentru a evita intrarea în şomaj.

Potrivit datelor FGS Familia, salariul mediu al unui muncitor român în construcţii se ridică la aproximativ 450 de euro, în timp ce în ţările occidentale se poate câştiga lunar 500 de euro pentru munca la negru şi între 600 şi 800 de euro cu forme legale.

Mai multe articole despre:
Spania România Italia câştig muncitori plecare